Promaha

E vala mi jucasnji rostilj skoci na nos.
Hocu ja sjede guzice da se hloptam sa omladinom.
Malo se hlopto malo oko rostilja a oznojo se pa sjedi nako mokar. A onaj hinjski vjetric pirko.
Tako mi se desilo i prije tri godine u augustu mjesecu al u Rogatici.
Krecio ja onu malu kucicu a vjetar pirko, sjedem ti ja malo na promahu da se razhladim a mokar ko civit.
Po dolasku kuci poce me boljeti lijeva ruka u ramenu i do lakta. Ja kontam preforsiro se radeci.
Kad negdi pred spavanje poce i grlo da boli. Popijem jedan paracetamol i u besiku.

Ujutru kad se probudih boli ruka bolom a avaza tona nidje. Ja kontam hajde prehlada i tabletu protiv bolova popijem i hajde dalje. Munira mi rah. ode nakupova nakih sirupa i ja to poceh piti.
Prodje hevta Bogami sve isto, bolovi nesnosljivi a tona nema niko me ziv ni u kuci necuje, zavezah skroz.
Vidim djavo odnio salu, spakujem se i hecimu. Kad ko ce ti biti hecim ono iz Rogatice Dr. Katica. Nisam ga ni ja znao a ono bratic Jusufa Katice, bio sofer u TPR-u.
Pregleda on mene Bogami pozadugo, samnom Munira ona mu sve prica ja samo ocima kolutam.
Dade mi nesto da pijem i kontrola za tri dana. Dodjoh ponovo na kontrolu nikakve fajde. Sjedem opet pred njeg na skemliju pa zini a on ufati jezik pa gledaj zagledaj mozda jedan sahat.Kad mi jezik pusti onako sav pretrnuo nemogu da ga u usta vratim dade svoje misljenje i uputi me na kosevo na podrobnije preglede.
Njegovo misljenje bi ali mi to nedade na pismeno samo mi nako saopsti. Ja mislim da ti je od silne promahe naprsla glasnica i posto su ti glasni misici popustili glasnica je propala u te misice i nema snage da se vrati.
Pravac Kosevo da i drugi ljekari to vide posto imaju te masine za pregled.
E tad pocinju prave muke. Za deset dana pet puta snimio pluca, Nekoliko puta snimo grlo, dva puta CT i jos hipten pregleda al niko nedaje nikakvu dijagnozu samo salju od jednog do drugog. Ali vidim ja na njhovim facama da je to nesto ozbiljno pa i ono najgore. Ali ja osjetim da nema nikakvih bolova u grlu niti bilo kakvih znakova na koje su oni aludirali. Ja i dalje tona nemam a za bolove u ramenu vec sam izguro na 6-7 analgina a jos nikad nisam zaspao od bolova ni 10 minuta, po cijelu noc hodam.

Salju me po sesti put na rengen, sjedi taj Dr.Vukovic pise uputu a on ti je ORL kazu najbolji doktor na klinici. Ja isaretom kazem Muniri da necu i da mu prenese. Uzmem njegovu olovku i napisem na poledjini recepta, Jesil ti normalan, bili svoje djete snimio pet puta za 10 dana a sad me saljes 12ti dan da snimim po sesti put. Necu i odbijam sve dalje pretrage, ako je mrijeti od Boga je vi mi dalje nemozete pomoci. Pokupim hrpu nalaza i kuci.

Moja borba za ozdravljenjem se nastavlj kod kuce. Ni jednog trnutka nisam prihvatio njihove nalaze i odbacio sam njihove terapije. Znao sam da se moj prestanak govora veze iskljucivo za bol ruke. Moja Munira rah. me pitala ko malo dijete mrvicu po mrvicu, supa i mlijeko nekoliko mjeseci. U tom trcanju i brizi zamnom poce i nju boljeti uho. Jedan dan zakaza termin za pregled i ode. Kad ko ce ti biti od ljekara a ono nas rogaticanin. Pito on nju ha s vrata zamene i ona mu sve na tanane isprica o meni..

Po zavrsetku pregleda jos joj reko da se obavezno javim nekoj doktorici fizioterapeutu zaboravio sa joj ime. Ja sutradan kod te doktorice i moja Munira je tu ja bez nje ni korak ne idem nit mogu progovoriti nit se skinuti za preglede a ona sve prolazi sto i ja i zna sve reci sta i kako.

Ta doktorica nas primi i rece da se skinem a ona je nesto pisala tako da nije obracala paznju na nas. Stadoh pred nju a ono srahoba pogledati. Lijevo rame palo za 10 cm i samo kost i koza nigdje ni sjene od kakog misica.Kako me vidje tako i sjede u onu stolicu, uhvati se za glavu i povika: Pa covjece sta ste to uradili, pa vi ste skoro invalid, vasa ruka se susi. Gledo sam u nju onako blijedo a muke dojadile pa mi je svejedno sta ce reci.

Helem propise ona meni 30 terapija a poslije jos 15. Dao Bog dragi ja poceh pomjerati ruku vrati se malo misica i poce se rame dizati. Ali ja sve one vjezbe radim i kuci naravno one vjezbe koje sam mogo raditi bez sprava. Tako da po dan oporavak vidljiv na ramenu i ruci vec poceh i onih petnes terapija sto mi propisa ali svaki put je ona tu na terapijama i prati svaki moj pokret i upucuje ovog fizioterapeuta sta da radimo.

Kad bi 37 terapija umrje mi mama i prekidoh radi obaveza oko djenaze, terapije. Onda narod dolazi na zalost nikad se ne raskida tako da ja terapije zapostavih u drugoj muci koja me pristize. Al vec sam poceo govoriti tiho po jednu do dvije rijeci. Pijem ja onaj kvasac svaki dan.

Nastavljam ja vjezbe kod kuce i osjecam se sve bolje i jace. Poceh dizati i kauc sa jedne strane i trazim i dalje sve sto je teze da to radim.

Kad potpuno nestade bola u ruci kad vratih i kilazu kaka je bila a zaboravih reci, kako je nestajo bol u ramenu tako sam ja bolje jeo vec doguro do mesa da mogu jesti i sve ostalo. I evo uz vjeru u Allaha dragog pricam skoro ko i prije i naguro sam haman na kilu pecenja. Ta moja borba sa bolescu trajala je okrugle tri godine i fala dragom Allahu evo sam izaso kao pobjednik. Sad je sve u normali ko i prije.

Ovo eto slucajno ispisah da ovi mladi pa i stariji znaju sta je promaha.

A sve ovo bi iza Vi jucerasnjeg mog rostiljanja i hloptanja. Evo danas kasljem kisem malo i temperature ima al nema bola u ruci.

Komentariši