Bh dijaspora ne odustaje od svog prava na svoju domovinu

Svjetski savez dijaspore Bosne i Hercegovine (SSD BiH) apelira na punoljetne građane u dijaspori da do 25. marta na e-mail adresu bhizbori2008@gmail.com  pošalju puno ime i prezime, adresu gdje sada žive (kako bi mogli primiti poštu direktno iz BiH), mjesto/grad u kome su živjeli prije odlaska u dijasporu i kontakt telefon ili e-mail.

Tim građanima će Centralna izborna komisija dostaviti formulare za prijavu za glasanje, saopćeno je iz SSD BiH.

Iz tog saveza navode da se ništa neće promijeniti sjedenjem i komentiranjem svih negativnih stvari u BiH. Jedini način da se nešto izmijeni jeste u aktivnom sudjelovanju u izborima, “jer građani BiH imaju moć u svojim rukama da odrede pravac budućnosti BiH”.  

Građani BiH u dijaspori imaju moć da izmijene cijelu strukturu vlade u BiH, a to je upravo razlog zbog čega se i danas borimo za izmjenu člana 17. Zakona o dvojnom državljanstvu i zašto se vađenje CIPS (lične karte) otežava i onemogućava u većini mjesta u RS-u za građane BiH iz dijaspore koji prilikom dolaska u BiH pokušavaju tu kartu izvaditi – stav je bh. dijaspore.

Savez dalje naglašava da bez obzira na činjenicu što nijedan njegov zahtjev dosad nije ispunjen neće odustati od svog prava na domovinu. Ujedno se nada da će jednog dana dočekati dostojno poštovanje i priznanje da su njegovi članovi ravnopravni građani BiH, da će imati pravo glasa putem normalnih glasačkih procesa (u konzulatima, klubovima i zajednicama u dijaspori itd.) i da će doživjeti da imaju i svoje zastupnike, ne samo u volonterskim organizacijama već direktno u Parlamentu BiH.

 Med venlig hilsen/Best regards Tarik Nuhbegovic MSc.

Komentariši