Akcija za otkup kuće Muniba Ajanovića

Dragi naši Rogatičani,

grupa Rogatičana okupljena na stranici www.rogatica.com pokreće novu akciju prikupljanja novčanih sredstava za otkup kuće Muniba Ajanovića koja se nalazi u neposrednoj blizini novoizgradjene Čaršijske džamije u našem gradu.

Ovih dana smo svi, bez izuzetka, bili ponosni na slike ponovo izgradjene Čarsijske džamije i prvog Ezana nakon 14. godina u Rogatici. Zato je potrebno da ulozimo još malo truda da bi se skupila preostala neophodna novčana sredstva kako bi se ovaj projekat, uspješno dovršio.

Iskreno se nadamo da ćete ovu akciju masovno podržati i uključiti se u što većem broju na zadovoljstvo svih nas. Više detalja možete pročitati u pismu koje slijedi i koje mozete iskoristiti kao materijal za informisanje zainteresovanih donatora.


Akcija prikupljanja pomoći za kupovinu kuće i zemljišta uz Čarsijsku džamiju u Rogatici – istočna Bosna

Protjerani i širom svijeta raseljeni Rogatičani, okupljeni na internet stranici www.rogatica.com , pokrenuli su početkom 2006. godine akciju prikupljanja pomoći za obnovu Sudžaudinove džamije poznate kao Čaršijska džamija, koja se nalazila u središtu rogatičke čarsije. Džamija je bila sagradjena u 16. stoljeću a zapaljena je, kao i stotine drugih, u agresiji na našu zemlju Bosnu i Hercegovinu juna 1992. godine.

U nedavno okončanoj akciji koju je pokrenula grupa rogatičana okupljena oko ove internet stranice, za pomoć u obnovi Čarsijske džamije, prikupljeno je ukupno 11.150 KM .

Na sastanku članova internet stranice www.rogatica.com, istovremeno i učesnika navedene akcije prikupljanja pomoći, sa rogatičkim Imamom Omer-ef. Kadrićem upriličenom krajem jula u Sarajevu, prikupljeni novac je predat rogatičkom Imamu o čemu postoji opširan izvjestaj sa kompletnom dokumentacijom, na prvoj stranici www.rogatica.com.

U izlaganju o radu IZ i planovima koje ima Medžlis IZ Rogatice, rogatički Imam Omer-ef. Kadrić je naglasio da su donirana sredstva države Turske kojom se gotovo izgradila Čarsijska džamija do sada pokrila troškove obnove, te je dao prijedlog da se prikupljeni novac preusmjeri na kupovinu kuće Muniba Ajanovića i dva duluma zemlje koji se nalaze neposredno uz džamiju.

Naime, kuću i zemljište traži da kupi osoba srpske nacionalnosti koja planira pored džamije otvoriti kafanu. Naravno ta namjera je unaprijed sračunata za provokaciju vjernika koji bi pošli u džamiju na obavljanje molitve, a to bi moglo izazvati stalne i nerješive konflikte.

Zato smo se svi jednoglasno složili da se pored prikupljenih 11.150 KM pokrene nova akcija za otkup kuće i zemljišta Muniba Ajanovića, koja bi se iskoristila kao stambeni smještaj za rogatičkog Imama, a sa kupovinom zemljišta bi Čarsijska džamija itekako dobla na prostoru i bili bi izbjegnuti gore navedeni eventualni problemi.

Cijena kuće i zemljišta iznosi 33.000 KM.

U prilog ovome je prije par dana okončana akcija prikupljanja pomoći u gradu Utica u SAD-u, koju su vodili Jasmin Ramić i Muamer Lihić, gdje je prikupljeno $2370 američkih dolara što inosi oko 3.500 KM.

Time se naš dug za kupovinu kuće smanjio na oko 18.700 KM.

Novac koji se prikupi biće prebačen u Sarajevo na bankovni račun Islamske Zajednice Rogatica i biće iskorišten za navedenu svrhu. Nakon toga spisak s imenima donatora će biti ovjeren pečatom i potpisom Omera ef Kadrica. Spisak će zatim biti objavljen na rogatičkoj internet stranici zajedno za spiskovima donatora iz drugih krajeva koji su učestvovali u ovoj akciji.

Ovo pismo je poslano na adrese većine Bošnjaka koji žive u okolini i moguće je da je neko od naših ljudi nenamjerno izostavljen i nije primio ovu obavijest. Ovim putem se unaprijed izvinjavam i molim Vas da porazgovarate s rodbinom i prijateljima kako bi smo se odazvali u što većem broju.

AKCIJA TRAJE CIJELI RAMAZAN

Istočna Bosna treba našu pomoć više nego ikad i ova akcija je svojevrstan test našoj savjesti i našim srcima. Pokažimo još jednom da imamo čistu savjest i plemenita srca puna ljubavi prema našoj domovini.

Zato Vas molimo da u granicama svojih mogucnosti podrzite ovu akciju prikupljanja pomoći otkupa kuće Muniba Ajanovića i date svoj dragocjeni novčani doprinos.

Ako ste zainteresovani da pomognete ovaj projekat molim Vas da me kontaktirate na dolje navedeni broj telefona.

Za one pak, koji su zainteresovani da direktno uplate svoj iznos na racun IZ Rogatica mogu to uraditi uplatom na sljedeci nacin:

a) dinarski:

Medžlis IZ-e Rogatica
Vakufska banka Sarajevo
br. računa: 1602000022516536

b) devizni:

PAY TO (PLATITI NA): DRESDNER BANK AG, FRANKFURT
SWIFT: DRESDEFF
BENEFICIARY’S BANK (BANKA KORISNIKA): VAKUFSKA BANKA DD SARAJEVO

SWIFT: VAKUBA 22
BENIFICIARY (KORISNIK): RIJASET ISLAMSKE ZAJEDNICE U BIH
SARAJEVO, ZELENIH BERETKI 17
ACCOUNT NO: 201485

UPLATA: ZA MEDZLIS ROGATICA

S poštovanjem!

Organizator
Ime i prezime:
Adresa:
Br. telefona:

Komentariši