Druga humanitarna akcija – Izvještaj

Dragi rogatičani, u prelijepom ambijentu Morića Hana u Sarajevu sastalo se društvo sa www.rogatica.org stranice, na sastanku sa Omer-ef Kadrićem, Glavnim imamom za područje Opštine Rogatica.

Sastanak je upriličen zbog predaje sredstava prikupljenih u Humanitarnoj akciji poslije apela medžlisa IZ Rogatica.

Sastanku su prisustvovali:

Kaza, ponekad_ovdje, Mustafa, Hari, Braco, Teva_62, Cober, Munib Ajanović, Webmaster i Omer-ef Kadrić

U izuzetno lijepom raspoloženju, razgovaralo se najviše o Rogatici, povratnicima, problemima i o tome šta mi možemo učiniti za naš grad.

U uvodnom dijelu Omer-ef Kadrić nas je upoznao sa radovima na obnovi Čaršijske džamije, o radu IZ i planovima koje ima Medžlis IZ Rogatica, naglasio je da je donacija iz Turske kojom se izgrađuje džamija do sada pokrila troškove obnove. Prioritet je, po Omer-ef mišljenju, da se učini nešto po pitanju kupovine kuće Muniba Ajanovića i dva duluma zemlje koji se nalaze neposredno uz džamiju. Kuća bi bila iskorištena kao stambeni smještaj za Imama koji će raditi u džamiji a sa kupovinom zemljišta bi Čaršijska džamija i te kako dobila na prostoru. Munib ima veliku potrebu za novcem. Kuću i zemljište traži da kupi osoba srpske nacionalnosti koja planira da na zemljištu pored džamije otvori kafanu, ovo bi bio veliki problem za sve one koji bi krenuli u džamiju da obave molitvu. Te stoga moramo učiniti što možemo da probamo riješiti ovaj veliki mogući problem za rad džamije.

Munib Ajanović, koji je vlasnik zemljišta i kuće, je takođe pozvan na sastanak i on je izrazio zadovoljstvo što smo zajedno sa IZ došli do mogućnosti da njegovu kuću i zemljište kupimo i uvakufimo.

Cijena kuće i zemljišta je 35.000 KM ali Munib je cijenu spustio na 33.000 KM zadovoljan sa mogućnosšću da bi mogli doći do sporazuma da uđemo u projekt kupovine kuće i zemljišta koje bi bilo Vakuf.

Poslije diskusije i razgovora svih prisutnih složili smo se da uđemo u ovaj projekt, trenutno imamo 1103 KM, 2884 Eura i 100 Dolara koje smo prikupili mi preko akcije na stranici + 4079 KM koje je prikupio Gračanica u Kanadi (ovaj novac je direktno uplacen na racun IZ), to je 11.150 KM to je kapara sa kojom cemo krenuti u kupovinu, nedostaje nam 22.000 KM.

Po povratku u zemlje boravka, pokrenućemo ponovo akciju prikupljanja sredstava, nadamo se da će nam se priključiti i ostali rogatičani u dijaspori i domovini.

Svi su na kraju bili zadovoljni odlukom koju smo donijeli, i pristupilo se predaji prikupljenih sredstava Omer-ef Kadriću.

Omer-ef se najtoplije zahvalio svima koji su učestvovali u ovoj akciji i koji nisu zaboravlili svoj rodni grad.

Nekoliko ljudi je naknadno dalo donaciju Braci tako da ima malih korekcija na spisku prikupljenih sredstava.

Ovo je konačna verzija spiska.

Komentariši