Višegrad – Draževina: Četnici traže odcjepljenje RS

Tražimo raspisivanje referenduma o odcjepljenje Republike Srpske i njezino priključenje matici Srbiji, poruka je koju su okupljeni članovi Ravnogorskog četničkog pokreta iz Srbije, RS i Crne Gore uputili srpskim funkcionerima prilikom obilježavanja 62. obljetnice hapšenja četničkog vođe Draže Mihailovića u mjestu Draževina kod Višegrada.

Oko 500 pripadnika Ravnogorskog pokreta, kako navode, sa prostora srpskih zemalja, poručilo je da RS iz političkih, ekonomskih, sigurnosnih, historijskih i nacionalnih razloga mora postati samostalna država. Predsjednik ujedinjenog četničkog pokreta Jovo Vukeljić u izjavi za “Večernji list” smatra kako bi građani u samostalnoj Republici Srpskoj bolje živjeli, imali veće plaće, jer novac ne bi odlazio za finansiranje zajedničkih državnih institucija BiH. Ravnogorski pokret napravio je i analizu, po kojoj je tokom 2003. godine u zajedničkim institucijama BiH radilo 3.500 radnika, a danas ih ima oko 21.000. U institucijama Federacije BiH ima ih 18.000, a u institucijama Republike Srpske radi svega 4.500 radnika.

Pred članovima i simpatizerima Ravnogorskog četničkog pokreta RS-a Srbije i Crne Gore služen je parastos za ubijenog Dražu Mihailovića, uz napomenu da takva mjesta simbolišu srpsko stradanje iz koga se moraju napajati nepresušnim izvorima poštenja, časti i dostojanstva.

 

Komentariši