U posjeti povratnicima, Regini i Redzi Resulovic

Jos jedna u nizu prica o povratnicima u Rogatici. Zambi i Ermin su ovaj put u posjeti Redzi Resulovicu i njegovoj supruzi Regini. Nasi vrijedni dopisnici su neumorni. Mi u dijaspori a i Rogaticani u BiH  smo im zaista zahvalni na njihovom trudu i pricama koje nas vracaju u nasu Rogaticu. Slijedi njihova prica.

 

Ponedjeljak je popodne, lijep i suncan dan .Krenuh sa Erminom na vrh Holuca ,idemo niz Grudu pa preko mosta ,vidim ima ribara na Rakitnici. Ona onako tece i sa sobom nosi nase uspomene ,nase djetinstvo,nase zivovanje. Okrenuh za trenutak glavu i vidjeh ispred stoji Šige i nesta barka oko Varburga. Kad dodjoh na Mejdan skup. 

   Stoji,Toco, Nane, Pape, Kome, Bunjas, Kere, Duda,Tezga, Pava, i raspravljaju o derbiju Sarajeva i Želje.  Malo naprijed vidim mamu kako glanca svog Tristaca i priprema ga za reli. Na jednom cujem zvuk sirene.  Okrenem se , auto iza mene a ja na sred ceste, preko puta kuce Rusid-bega Ajanovica. O Boze, pa ja opet budan sanjam . Izvinem se vozacu i skrajcim . Asocijacije ,raja sa kojom sam rastao i stasavao, emocije  su jace od mene.

 

Ermin se smije i kaze :”Ocito babo tebe vile nosaju”.  Nasmijah se, sta cu, to je jace od mene ,to je raja koju sam volio i volim. On je mlad, ima vremena, shvatice. I eto tako dodjoh do kuce nasih sugradjana i povratnika Redze i Regine Resulovica.Radost i odusevljenje nasih domacina. Nadjoh ih ispod kuce, lopatali bastu .

 

 “Dobro dosli, rece Redzaga, ljudina oronulog zdravlja . Šta ce biti pa mi Pavice dodjose. 

Objasnim mu razlog naseg dolaska, a u tom momentu se pojavi drago lice, svima nama poznato, teta Regina. Sad cu ja, rece ona. Sjedi teta Regina, hocemo da razgovaramo o vasem zivotu o vasim problemima .Poslusa teta Regina i sjede. 

Moj Zambi rece Redzaga i nastavi:

 Prosli smo izuzetno tezak period u zivotu. Kad ono zahujalo ja i Regina smo sprovedeni u Srednjoslolski centar ,e tada pocinju nase muke. Zao mi je sto o ovom moram da pricam ali to je dio moga zivota, dio mene. Dobio sam silne batine u Rasadniku ,pa iz rasadnika u logor Batkovice kod Bijeljine. Sedam mjeseci, govori mi to starina, a suze mu same teku. Tesko mi je kao covjeku sto ovo slusam i sto covjek kao Redzaga i svi njemu slicni prodjose kroz ovaj program, samo zbog jedne stvari, samo zbog imena i prezimena. Najednom prekinuh ovu tesku situaciju drugim pitanjem ,a teta Regina poce govor kroz suze.Tada su me razdvojili od mog Redze. Mene su dovukli do Dobrinje. Presla sam na nasu stranu ni dan danas ne znam kako ,i tada sam odsjela u Kiseljaku a poslije toga u Plocama, kroz suze govori ova iskrena 70-godisnja starica.Tada sam moj sine dobila i secer.Ja i moja Elvira odosmo u moje rodne Ploce sedam mjeseci, jako dug period ,nista ne znadoh za Redzu. Dan –godina,ali nakon svega, Bogu hvala, proslo je, ne ponovilo se .  

Upitah,  kako i od cega zive da bih skrenuo paznju na lakse teme . 

Od 146 KM ,moje penzije rece Redzaga, i nastavi. Oboje smo bolesni i veci dio ove penzije ide na lijekove. Ono sto fali nadomjesti moja kcerka Elvira, dragi joj Bog dao sve najbolje u zivotu. Moja  Elvira  je svaki vikend kod nas,i pomaze nam. Ne zelim da zaboravim moju sestru Timku koja je u Australiji  i ona je penzioner ali nas se sjeti pa nam ona posalje od svoje skromne penzije govori Redzaga drhtavim glasom i nastavlja. Boli me to i tesko mi je,ali ovo teska srca moram reci i opet bijica suza :Moj sin Elkaz je takodje u Australiji, ponekad,napise pismo i to je sve. Postavljam mnoga pitanja sebi ,gdje sam pogrijesio,gdje sam se ogrijesio,pa ovo prezivljavam sa dubokim bolom u dusi pa mu porucujem, SINE BAR MI SE JAVI ,OCU NE TREBAJU PARE, NE TREBA NISTA,SAMO DA TE CUJEM I VIDIM.

Zambi tesko mi je ,boli me to,znam da ovo sto rekoh nije za ovu priliku ali molim te napisi ovako kako sam ti rekao” .Hocu rekoh.

Molim vas hocete li mi reci kakav odnos imate sa komsijama , o vasoj bezbjednosti :Sto se tice komsija imam mnogo dobre odnose ,postuju moje godine i uvijek su tu,evo vidis ovdje gdje sjedimo to mi je mini frizerski salon,moj hobi- frizer. Dodju, osisaju se samo za jednu KM, bas za marku rekoh ,da da  za 1 KM.Sto se tice bezbjednosti, bezbijedan sam vala,niti me ko dira niti vrijedja,ljudi me postuju i mene i moju Reginu. Po tom pitanju sve je u redu.Eto toliko zasad od nas zelim ovom prilikom da pozdravim svu nasu raju u cijelom svijetu i da im pozelimo mnogo zdravlja i napretka, pa bujrum svratite . 

 Sa nasim Redzom u ovom dijelu Rogatice zive povratnici : 

1. Hrustembeg Medosevic 

2. Ismetaga Pasic sa suprugom  

3.Mustafa Pavica 

4.Hajrudin Ajanovic sa suprugom 

5.Hasib Torlak 

6.Mujo Mesic 

Na Plandistu zive povratnici: 

1.Nezir Dzebo sa suprugom 

2.Bekto Hasanovic sa suprugom 

3.Fadil Misic sa suprugom  


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 “Dobro dosli, rece Redzaga, ljudina oronulog zdravlja . Šta ce biti pa mi Pavice dodjose. Objasnim mu razlog naseg dolaska, a u tom momentu se pojavi drago lice, svima nama poznato, teta Regina. Sad cu ja, rece ona. Sjedi teta Regina, hocemo da razgovaramo o vasem zivotu o vasim problemima .Poslusa teta Regina i sjede.

 

 

Komentariši