Obilježeno 16 godina od početka napada na Goražde

Na dan kada su sa okolnih brda, prije 16 godina, na grad počele padati granate, jučer se u Goraždu čula pjesma, a delegacije kantonalnih i općinskih vlasti, boračkih udruženja i djece iz Sarajeva i Goražda, učesnika košarkaškog kadetskog turnira, na Spomen obilježje „Goražde – grad heroj svojim braniocima“ položile su cvijeće.



Tako je jučer otvorena manifestacija „Dani otpora“, koja će trajati do kraja mjeseca, a u sklopu koje će biti obilježeni značajni datumi herojske odbrane ovog grada i godišnjice formiranja prvih brigada ARBiH u Podrinju.

– Goloruki narod napala je četvrta vojna sila u Evropi, sila koja je raspolagala avionima i tenkovima, dok je među ovim zgradama u dolini Drine bila raja u
patikama. Za 3,5 godine grad koji umire pretvorio se u grad heroj – kazao je branilac Admir Pozderović, ministar za boračka pitanja BPK Goražde.

U MZ Hubjeri jučer je organiziran prijem za porodice šehida i goste, te obilazak šehidskih mezarja, a proučen je i mevlud pred duše poginulih branitelja. Danas će biti organiziran i prijem za predstavnike boračkih udruženja i SUBNOAR-a, te svečana akademija.

Izvor: Dnevni Avaz

Komentariši