NTV Hayat u posjeti Pašić Kuli i Bjelogorcima

Sinoć je tv Hayat, u jednoj emisiji ispunila želju Zulfi Zukiću iz Bjelogoraca koji će se i sam tamo vratiti, da zajedno obiđu i posjete jednu staricu u Pašić Kuli i još nekoliko pvratnika u Bjelogorce. Putovali smo u okolinu Rogatice kako bismo ispunili želju čovjeku koji je ponovo nakon 15 godina želio vidjeti svoju kuću. Prisustvovali smo vrlo emotivnim susretima sa komsijama koji su povratnici u svoje selo. U emisiji se moglo vidjeti kako žive ljudi koji već više od 5 godina nemaju osnovno, a to je struja. Evo kako je tu emisiju vidjela Ponekad ovdje. A dok naš Zambi ne obiđe ovu staricu pročitajte ovaj lijep prilog.



 

 

U Pašić Kuli su posjetili staricu Ćatić, ime ne znam, koja već nekoliko godina živi sama u svojoj obnovljenoj kući, pretpostavljam da je to učinjeno nekim vladinim projektom obnove.

Ono što je mene zadivilo kod te krepke starice koju bih željela i sama obići, je njen vedar duh, bez bilo kakvog pretjeranog jadanja, iako živi sama sa par kućnih ljubimaca, vjerni pas, jedna bijela mačka i nekoliko sitnih domaćih životinja. Na sva pitanja kako uspijeva sama, odgovara samo uz osmijeh: “šta ću“, i upućuje na svoje kućne ljubimce i ostale.

 

Jedino na šta se požalila , kao i svi ostali, je nebriga naših nadležnih koji nisu ni jedanput došli, niti obišli, niti upitali za bilo šta. U emisiji je prikazana sva ljepota behara i zelenila tog kraja.

Zatim su u Bjelogorcima posjetili povratnike koji već sedam godina žive tu u svojim također obnovljenim kućama, mislim da je to taj isti projekat obnove, Ferida Zukića, Muhameda Zukića i Asima Durmiševića, koji su se također požalili da ih od naših nadležnih nikada niko nije obišao, niti, kako oni rekoše, upitao, „umro ne umro“.

 

 Na povratku su posjetili i napili se vode sa lijepe česme sa dvije vode na Pašić Kuli, na kojoj stoji da je napravljena 1937.godine.

Bio je to jedan lijep gest te televizije koja je na početku emisiju zamislila kao zabavnu, ali kakvo je stanje u našoj zemlji ona sve više postaje humanitarna, sa mnogo tužnih priča. Također je to lijep gest Zukić Zulfe, koji je poželio da na taj nacin obiđe svoj narod i koji u nekoliko navrata nije mogao sakriti svoje suze.

 

 

Komentariši