O nama

 

 

__

 

 

U augustu 2003. godine je pocela sa radom stranica  rogatica.com  koja je nastala iz ceznje i ljubavi prema rodnom gradu koga smo u proljece 1992. godine morali nasilno napustiti.   

 

Cilj je  da se ocuvaju uspomene na Rogaticu, onakvu kakva je bila kroz citavu svoju istoriju pa do danas. Poseban akcenat je dat na Rogaticu prije agresije na BiH 1992-1995. godine, jer se konstatno nastoji promijeniti njena istorija i unistiti sve ono sto je svjedocilo da su tu prije agresije na nasu zemlju zivjeli Bosnjaci kao vecinsko stanovnistvo na opstini.

 

Sadasnji stanovnici Rogatice zele negirati sve cinjenice i pokazati kako se tu radi o vjekovnoj srpskoj zemlji. Iz ovoga izuzimamo  neznatan broj povratnika Bosnjaka koji nemaju nikakvog uticaja na zivot i odlucivanje o sudbinskim pitanjima na Opstini. Promjenom naziva ulica, promjenom imena obrazovnih pa i ostalih institucija, unistavanjem kulturnih spomenika, vjerskih objekata Bosnjaka zeli se zatrti trag o zivotu Bosnjaka na ovim prostorima. 

 

Grupa entuzijasta, na celu sa Abdulahom Fejzicem, zeli sacuvati istinu o kulturi i tradiciji na rogatickim prostorima i prezentirati istinu , potkrepljenu istorijskim cinjenicama i sjecanjima starijih ljudi koji su jos uvijek zivi. Zelja nam je da se oko ovih stranica okupe svi Rogaticani, raseljeni po citavom svijetu i daju svoj doprinos i pomoc u popularizaciji  i stvaranju pretpostavki za odrziv povratak Bosnjaka na ove prostore. Zelimo da se povratkom Bosnjaka Rogatici vrati njeno bice, bez kojeg Rogatica nikada nece biti Rogatica. 

 

Drugi i veoma vazan cilj je da se prezentira istina zasto nas danas u Rogatici  nema i zasto 10% bosnjackog stanovnistva nikada nece ugledati svoju Rogaticu. Istina o agresiji na BiH 1992-1995. godine se mora prezentirati dokumentovati  a posebno na podrucju Opstine Rogatica gdje su u toku rata izvrseni stravicni zlocini koji ni do danas nisu procesuirani a zlocinci se slobodno po njoj setaju.

 

Mora se dokumentovati sta se desavalo u Rogatici i rogatickim logorima kako se nikada vise ne bi zaboravilo i  ostavilo u amanet generacijama koje dolaze.  U nasim nastojanjima da sacuvamo istinu o Rogatici pokusali  su da nas sprijece oni kojima istina smeta. Skoro da su uspjeli unistiti sve ono sto su nasi vrijedni clanovi sakupljali i prezentirali na nasim stranicama. Nasa arhiva je spasena a na novoj sigurnijoj stranici nastavljamo nas rad. 

 

 

 

Na kraju zelimo pomenuti i one koji su bili pioniri na celu sa Abdulahom Fejzicem i koji su ulozili veliki trud na pocetku i udarili temelj danasnje „rogatica.com“. To su nasi stari clanovi: Mustafa Fejzic, Nedim Cengic, Mehmed Kazic, Hafiza Kazic, Galib Lihic, Sefik Isakovic, Osman Zec, Kemo Soso …  i svi ostali clanovi koji aktivno pisu i rade na stranici.

 

 

 

 

 

 

 

 

____

 

 

 

 

 

 

Komentariši