Ribogojilište “Slap” primjer uspješno organiziranog biznisa povratnika

Ministar privrede Kantona Sarajevo Abid Šarić, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS Abid Jusić i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Emina Dubravić posjetili su Ribogojilište “Slap“ u Žepi. Ovom privrednom subjektu je prije 15-ak dana Ministarstvo privrede dodjelilo ….

 

 

 

 

Ovom privrednom subjektu je prije 15-ak dana Ministarstvo privrede dodjelilo 50.000,00 KM za proširenje kapaciteta i pokretanje proizvodnje kojim će se omogućiti održivi povratak vlasniku Muhamedu Tabakoviću, ali i jednom od pet uposlenika Nihadu Omanoviću.

“Uvjerili smo se da smo pomenuta sredstva dodijelili na pravi način. Upravo onako kako smo planirali da pružimo podršku razvoju malog biznisa, otvaranju novih radnih mjesta i stvaranje kvalitetnijih uvjeta života povratnika na primjeru ovog odlično organizovanog ribnjaka pokazalo se uspješno implementiranim“, naglasio je ministar Šarić.


Nakon što je odustao od namjere da se sa svojom sedmočlanom porodicom zauvijek napusti Bosnu i Hercegovinu i svoju Žepu, te odseli u Australiju, Muhamed Tabaković je odlučio da, naslonivši se na prijeratno iskustvo svog oca u ribogojstvu, ambiciozno pokrene Ribogojilište “Slap“ i uzgoj ribe u izuzetnim ekološkim uvjetima, kakve pruža netaknuta priroda herojske Žepe.

“Ovim sredstvima ću, pored proširenja kapaciteta ribogojilišta, započeti izgradnju mini fabrike za prvu fazu prerade uzgojene kalifornijske pastrmke, koja podrazumjeva filetiranje i vakumiranje“, otkrio je ministrima svoje planove 29-ogodišnji vlasnik Tabaković.

Kako je informisao svoje goste iz Kantona Sarajevo, ovo ribogojilište godišnje proizvode 200 tona ribe, a prema ugovorima ima potražnju za 350 tona. Ribu plasira na tržišta Bosne i Hercegovine i susjedne Srbije, ali i daleke Libije.

Sličnu sudbinu je imao i njegov uposlenik Nihad Omanović, koji je sa svojom četveročlanom porodicom živio u Ilijašu, a radio u Brezi.


“Kada mi je Hamo ponudio da radim u njegovom Ribogojilištu odmah sam pristao. Napustio sam posao u Brezi i sa svojom porodicom vratio se u svoju rodnu Žepu. Zadovoljan sam uvjetima rada, a prije izvjesnog vremena upisao sam svoju stariju šestogodišnju kćerku u prvi razred Osnovne škole. Ona će biti jedno od četvero djece koji će pohađati ovu školu, u koju je prije rata išlo preko 700 djece“, ističe povratnik Omanović.

Ovakvi pozitivni primjeri povratka bit će stimulirani i dalje iz Budžeta Kantona Sarajevo, jer je Vlada Kantona Sarajevo planirala da sa pozicija svih ministarstava u ovoj godini izdvoji oko 10.000.000,00 KM.

“Samo Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice će ove godine izdvojiti 7.000.000,00 KM za sanaciju kuća povratnicima iz Kantona u ostale dijelove BiH, 400.000,00 KM za povratnike u Kanton Sarajevo, te 3.000.000,00 KM za projekte koji će njihov povratak učiniti održivim“, istakla je ministrica Dubravić.

Komentariši