POLJOPRIVREDA: Sjetva krompira na 25 hektara oranica

Na imanjima “Agrokombinata” krompirom će biti zasijano 25 hektara oranica. Jedna polovina ove površine biće zasijana sortom “elit”, a druga “original”. Upravnik Radne jedinice rekao je da je do sada zasijano 14 hektara oranica i to sa 2,5 do tri tone krompira po hektaru. Prema njegovim riječima, očekuje se prinos od 20 do 30 tona po hektaru.

 

POLJOPRIVREDA: Sjetva krompira na 25 hektara oranica

 

 

Na imanjima “Agrokombinata” na Borikama kod Rogatice krompirom će biti zasijano 25 hektara oranica. Jedna polovina ove površine biće zasijana sortom “elit”, a druga “original”. Upravnik Radne jedinice “Borike” rekao je Srni da je do sada zasijano 14 hektara oranica i to sa 2,5 do tri tone krompira po hektaru.

 

Prema njegovim riječima, očekuje se prinos od 20 do 30 tona po hektaru.On je rekao da je do sada zasijano 40 hektara oranica zobi i da je utrošeno 10 tona zobi ili oko 250 kilograma po hektaru. Zob se sije za vlastite potrebe, jer “Agrokombinat” u svom sastavu ima ergelu konja i farmu ovaca.
 

Tritikalom je zasijano pet hektara oranica.

Na sjetvi poljoprivrednih kultura angažovana je vlastita mehanizacija, a mineralna đubriva nabavljena su kompenzacijom za sjemenski krompir. 

 

Plastenička proizvodnja povrća 

 

Načelnik opštine Rogatica, potpisao je 14.marta 2008. godine Ugovor sa Udruženjem žena Gučevo, Rogatica. Predmet ugovora je isporuka materijalnih donacija (plastenika površine 100 m2) u svrhu pokretanja proizvodnje povrća u kontrolisanim uslovima.

 

 Vrijednost projekta je 21.000,00 KM od čega Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede finansira 10.000,00 KM, opština Rogatica učestvuje sa 5.000,00 KM i šest korisnika po 1.000,00 KM.

 

 Šest plastenika površine 100 m2 instalisani su početkom aprila nakon čega se krenulo u proizvodnju povrća, odnosno poljoprivrednog bilja, uz obavezu korištenja kvalitetnog sjemena i sadnog materijala. 

 

Komentariši