Rogatičani na sletu 1958 godine

25. maj nekad se proslavljao kao “Dan mladosti”. Bio je to državni praznik u SFRJ koji se slavio povodom Titovog rođendana. Na taj dan, mladići i djevojke iz bivše Jugoslavije, Titu su predavali Štafetu mladosti, kao simbol predanosti tekovinama Josipa Broza Tita. Štafete su krenule još 1945. godine, a od 1957. Titu je uručivana jedna glavna štefeta. Galib je nedavno postavio sliku Rogaticana koji su 1958 godine ucestvovali na sletu, pa pogledajte sliku i procitajte komentare…..

 

 

 

 

Galib citat:

 

 OVO SU SVE STARI ROGATICANI. SLIKA JE IZ 1958 GODINE I MISLIM DA JE VRIJEDNA DA SE NADJE NA NASLOVNICI. OVA ROGATICKA EKIPA JE TRENIRALA U TUZLI ZA SLET U BEOGRADU. PO MOJIM INFORMACIJAMA BILI SU PRVU U BIH. SUMNJAM DA CE NEKO POGODITI KO SU NASI SUGRADJANI OSIM SELETA. I ON MOZDA NEKE.Postavio sam ovu sliku u nadi da ce pobuditi zanimanje forumasa, barem onih starijih i da ce se mozda i na naslovnici naci, jer ona to zasigurno zasluzuje. Ovo je jedan svijetli dio Rogaticke historije, sto bi stari rekli “kad su dobri po zemlji hodali”. Neise.
Ovi omladinci sa slike osvojili su prvo mjesto na republickom takmicenju ucesnika sletova.
Reci cu vam da je drugi sa lijeve strane u gornjem redu dr. Nusret Nuno Agic a do njega Beli, Ahmed Agic. U donjem redu drugi sa lijeve strane je susjed iz Strosmaerove Hitko sijercic-Bugi. Sele neka nastavi a ja cu pricekati par dana i otkriti ostale.

 

 Sele citat:

 

 Prvi s lijeva Sulejman Jahic,vec spomenuti Nuno i Beli,Zoran Juricevic i “prednjak” Semso Mehmedovic-Sprle,cuce Mustafa Guso,Bugi,Rusmo Mustafic(???) i Salko Fetic.E,sad ako treba reci cu i ko su oni i gdje su sada.Jos cu dodati da je i zenski dio ekipe ucestvovao na sletu u Beogradu povodom Dana mladosti,izmedju ostalih tamo su bili i moja sestra Ferida,Cima Bradarac udata Hodzic,Nezaheta Pesto…Posjedovao sam slike,Bilten,ucesnicke legitimacije,ali je sve,na zalost,pored ostalog propalo u mom opljackanom stanu. 

Galib citat:

 Ko zna zna. Sele aferim. Sliku sam dobio upravo od Salke Fetica koji je ,dok nije otisao u Sarajevo, stanovao na Canovcu. Ovo dole je upravo Rusmo Mustafic. Samo sam ja mislio da je prvi slijeva Ejub-Bajdo Muftic rahmetli jer mi je

 

  Sele citat:

 

 Galibe,Salko Fetic,sin Hakije,je moj skolski jaran.Majka mu je od Cana,rano je odselio u Sarajevo,stanovali su kod Zicare.Bio je taksi vozac,a poznatiji u sarajevskoj raji kao zet Fikreta Mujkica,Piketa.Usput,Fikretov brat Midhat Medo bio je ozenjen sa Zivaljevine,pa je to bilo duplo prijateljstvo Rogatice i Sarajeva.I jos da dodam da je sve sletske pripreme u Rogatici obavljao Midhat Celjo Ceco iz Gorazda koji bi odabrao prednjake,u ovom slucaju Semsu,da ga zamjenjuju na treninzima.Vjezbalo se iz sve snage,ali su samo najbolji nastupali na stadionu JNA u Beogradu za Dan mladosti.  

Komentariši