Komšić u posjeti istočnoj Bosni

Željko Komšić je  u  zadnjih nekoliko dana obišao dosta manjih mjesta u BiH. Nevjerovatno je koliko ima sličnosti a istovremeno i drastičnih razlika među njima. Između ostalih posjetio je i neka mjesta i gradove u istočnoj Bosni. Bio je u Goraždu, Zvorniku, Žepi. Evo šta ukratko kaže o tim posjetama….


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uzmimo za primjer Goražde koje je prilično zaboravljeno od federalnih vlasti. To mjesto zaslužuje mnogo veću pažnju i pomoć. Glavni problem u Goraždu je nezaposlenost ali su svi, ipak, jedinstveni u borbi protiv pravljenja hidrocentrala u njihovoj blizini. Naravno svi su preponosni na Laku
 

 Veoma me je prijatno iznenadio načelnik Zvornika. Čovjek je došao iz biznisa u politiku i jasno razumije šta mu je činiti i na koji način. Koliko će imati podrške od viših nivoa vlasti i građana, vrijeme će pokazati, a nadam se da će je imati.

Žepa i Žepljaci su priča za sebe. Netaknuta priroda i mali zabačeni raj na zemlji. Nevjerovatno zvuči da u Žepi radi pogon sa 120 zaposlenih koji se bavi proizvodnjom svih vrsta organske hrane. Nisam siguran, ali mislim da je Most na Žepi viši od Starog mosta u Mostaru, pravi ambis, ali nema šanse da se skače s njega jer je dubina vode 1-2 metra. I ovaj most ima ozbiljnih napuknuća tako da će se ubrzo morati raditi njegova opravka, odnosno rekonstrukcija


 
Još sređujem utiske, ali mislim da će na narednim lokalnim izborima u oktobru građani ovaj put glasati mnogo hladnije glave. Kada to kažem zapravo mislim da će birati načelnike i vlast koja će im moći rješavati elementarna životna pitanja i potrebe poput vode, puteva, ulične rasvjete, struje, zapošljavanja, a da se nećepalitina priče ko će koga odcijepiti ili ukinuti. U svakodnevnom životu za običnog građanina ipak je deset puta važnije kakvog ima načelnika općine, nego premijera ili predsjednika države.
 

 

Komentariši