Obilježen dan heroja

U sklopu manifestacije „Dani otpora“ u Goraždu je obilježen Dan Zlatnih ljiljana i dobitnika Zlatne policijske značke. Goraždanski Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja broji 67 članova, od kojih je 19 preživjelo agresiju. Veliki broj Rogatičana je dalo živote na goraždanskom ratištu. Mnogi od njih su i nosioci najvećih ratnih priznanja a mali broj ih je preživio. Obilježavanje je započelo polaganjem cvijeća na spomen-obilježje, obilazak mezarja Kolijevke, a završeno ručkom za članove porodica. Pogledajte par fotografija sa manifestacije……

 

 

 

Obilježavanje je započelo polaganjem cvijeća na spomen-obilježje „Goražde-grad heroj svojim braniocima“ i odavanjem dužne počasti onima koji su svoje živote dali za slobodu ovog grada i suverenu i nezavisnu BiH.

 

 Goraždanske „Zlatne ljiljane“ i dobitnike „Zlatne policijske značke“, kao i porodice posthumnih dobitnika, pozdravili su

 

Premijer BPK-a Goražde Salem Halilović, načelnik općine Goražde prof. Mustafa Kurtović, te predsjednici SDNRP FBiH i Skupštine SDNRP BPK-a Goražde Dževad Radžo i Derviš Hadžić Dedo.

 

  

Nakon posjete centralnom šehidskom mezarju Kolijevke, druženje preživjelih heroja i članova porodica posthumno odlikovanih pripadnika Armije BiH nastavljeno je na ručku u motelu „Bazeni“ u Vitkovićima i podjelom prigodnih hedija.

 

 Jedini bosanskohercegovački grad na Drini koji se uspio odbraniti u ovom ratu je Goražde i svi njegovi branitelji s pravom nose naziv heroji i sam grad je heroj. Goraždanski Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja broji 67 članova, od kojih je 19 preživjelo agresiju. 

 

 

 Rogatičani heroji goraždanskog ratišta

 

 Vjerovatni spisak Rogaticana koji su se borili na goraždanskom ratištu a nosioci su najvećih ratnih priznanja (moguće da spisak nije konačan ali ovo je spisak svih kojih se mogu sjetiti………. Dopunite slobodno spisak jer nesmijemo nikoga izostaviti)

 

 SEJTARIJA (ISMET) DZEVAD-DZED

BEGIC (MUJO)BESIM
DOBRACA (ASIM) AZIZ
DZAFIC (IBRAHIM) EDIB
KRAJINA (RAGIB) MUSTAFA
KULOVAC (NEZIR) ENVER
VRAZALICA (ABID) AHMET
ZIVALJ (DERVO) SAMIR
DZANANOVIC MURIS
SISIC MUHAMED
 

Komentariši