RAMAZAN U ŽEPI

Ovogodišnji ramazan u Žepi je dobio jednu sasvim drugu dimenziju u odnosu na disadašnje ramazane u posratnom periodu. Medžlis Islamske Zajednice Žepa napravio je odličan potez angažovanjem Softe Gazine Medrese Dine Mešanovića kao teravih imama u Žepi. Na taj način omogućeno je Šljivar ef. Edinu da obiđe sva žepska sela u toku ramazana i u njima klanja po dvije ili tri teravije.

 

 

 

Ovogodišnji ramazan u Žepi je dobio jednu sasvim drugu dimenziju u odnosu na disadašnje ramazane u posratnom periodu.

Naime, MIZ-e Žepa je ove godine bogatiji za još jednog teravih imama, tako da se ove godine, na prostoru Medžlisa Islamske Zajednice Žepa , teravih namaz klanja na četiri mjesta.

Osim što se teravih namaz klanja u tri džamije ( Žepa, Gođenje i Podžeplje) ovoga ramazana teravih namaz će se klanjati i u svim ostalim žepskim selima, u svakom selu po nekoliko noći.

Tako se teravih namaz već klanjao u nekoliko žepskih sela: Ribioc, Vratar, Vratarsko Polje, Purtići, Čavčići.

U narednih nekoliko noći Imami MIZ-e Žepa će obilaziti sela na gorenjm kraju, zaseoke džema’ata Gođenji i Podžeplje, a u posljednjoj trećini mjeseca ramazana ponovo će na red doći sela koja pripadaju džema’atu Žepa.

Ovim potezom, Medžlis Islamske Zajednice Žepa je već omogućio velikom broju vjernika i vjernica, koji žive u Žepskim selima, a kojima je predaleko da bi dolazili da klanjaju teravih namaz u Žepi, da klanjaju teravih namaz tamo gdje žive.

Molimo Milostivog Boga da nam da snage da ustrajemo u ovom hairli poslu, da nam se smiluje, da nam oprosti naše grijehe, da nam pomogne da ispostimo njesec ramazan i da se na dan ovogodišnjeg ramazanskog bajrama probudimo čisti od grije kao na dan kada nas je majka rodila – AMIN

Šljivar ef. Edin

Komentariši