Sjećanje na Heroje Goražda

Prije 16 godina branioci Goražda izvojevali su jednu od najvećih bitki u to vrijeme koja je bila prekretnica u odbrani Goražda, ali BiH. U okviru programa obilježavanja tradicionalno je položeno cvijeće na spomen – obilježju, upriličen prijem boraca te otkrivena spomen ploča  ratnog predsjedništva Štaba Teritorijalne odbrane. Uručena su i razna priznanja, naš Rogatičanin  Hamid Bahto dobitnik je javnog priznanja ”Zlatna plaketa Općine Goražde’. U Avazu je izašla smrtovnica o palim herojima u akciji oslobadjanja Goražda (avgust – septembar ’92) među kojima su i naši sugrađani….

 

 Smrtovnica iz Avaza

 

 

 

 

 

 Sjećanje na Heroje Goražda

 

Prije 16 godina branioci Goražda izvojevali su jednu od najvećih bitki u to vrijeme koja je bila prekretnica u odbrani Goražda, ali BiH.

U okviru programa obilježavanja tradicionalno je položeno cvijeće na spomen – obilježju, upriličen prijem boraca te otkrivena spomen ploča  ratnog predsjedništva Štaba Teritorijalne odbrane.


Spomen ploču otkrio je Sejdalija Ferhatović član Ratnog predsjedništva Štaba Teritorijalne odbrane Goražde koji je kazao kako je posebno sretan, jer će ova spomen ploča budućim naraštajima svjedočiti o herojstvu Goražda i njegovih braniteljaU holu Centra za kulturu povodom Dana općine i BPK Goražde postavljena je izložba portreta boraca poginulih u akcijama oslobođenja Goražda.

Općinska priznanja  

Plaketa ”Počasni građanin  Općine Goražde” dodjeljena je Veljku Droci – za izuzetan doprinos i zalaganje na unaprjeđenju očuvanju i zaštiti ljudskih prava, kao i zalaganju za razvoj demokratije vjerske i etničke tolerancije. Hamid Bahto dobitnik je javnog priznanja ”Zlatna plaketa Općine Goražde”. Ovo priznanje dodjeljeno mu je kao zasluga za promovisanje i afirmaciju izuzetnih sportskih vrijednosti i rezultata. ”Srebrena plaketa Općine Goražde” uručena je Udruženju oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja ‘Biser” – za pružanje moralne i socijalne podrške, kao i podizanje nivoa preventivne zdravstvene zaštite oboljelih od karcinoma.  

 

U novijoj istoriji Goražda 18. septembar trajno će ostati zabilježen kao datum kada su jedinice Prve , 31 i 43 Drinske udarne brigade Armije Republike BiH u 40 dana neprekidne borbe prvi put su oslobodile Goražde. Stvaranjem više od 600 kilometara slobodne teritorije, Goražde je dobilo epitet grada heroja, a građani se i nakon 16 godina sjećaju najtežih trenutaka kada je u operaciji Krug veliki broj boraca dao svoje živote za slobodu Goražda.Goražde je jedini bh grad na Drini koji se uspio odbraniti u proteklom ratu i svi njegovi branitelji s pravom nose naziv heroji kao i sam grad.

(SAN 

Komentariši