Akcija ciscenja mezarja

U subotu 20.09.2008 je zapocela akcija ciscenja nasih mezarja u Rogatici. Predvidjeno je da akcija traje sve do Bajrama a poseban akcenat se daje na slijedecu subotu 27.09.2008. godine. U proslu subotu odziv nije bio prema ocekivanjima ali nasi vrijedni sugradjani koji su se odazvali akciji uradili su dosta posla. Nemamo namjeru voditi rasprave oko toga jer nas cilj je bio podsjetiti sviju nas da nam je obaveza i duznost ocistiti mezarja prije  Bajrama. Ovim pozivima mi zelimo da nas podsjetimo  i ako je moguce stvorimo naviku da posjecujemo nasa mezarja a kroz posjete cemo sami sigurno osjetiti potrebu i da ih uredjujemo.

 

 

Nazalost mi cesto moramo da se ucimo nekim stvarima jer se ne mozemo osloniti na nasu tradiciju. U narodu se kaze da je nesto neuredno kao tursko groblje. Samim ovim se moze zakljuciti da nasa kultura u ovom dijelu nije bas na zavidnom nivou i imali bi mnogo stosta nauciti od drugih, ciji je odnos prema grobljima  na zavidnom nivou. 

 

Nasa mezarja smo obavezni cistiti zbog njihovih stanovnika  jer ne treba zaboraviti da smo mi   takodjer buduci njihovi stanovnici. Mezarja nas podsjecaju na prolaznost zivota i posjetama nasim mezarjima se treba vrlo cesto toga podsjetiti. Ovim lijepim gestom cinimo ne samo sebi zadovoljstvo nego cinimo zadovoljstvo i Allahu. Uraditi  djelo radi Allahovog zadovoljstva ne moze nikada nikakva para na ovom svijetu nadoknaditi i zato je nase zadovoljstvo time vece. 

 

Evo par slika sa subotnje akcije u kojoj su nasi vrijedni sugradjani i primjerom pokazali svima nama kako bi se i mi trebali odnosti prema tome:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A evo kako lijepo izgledaju uredjeni mezari. Kad bi samo svi ovako izgledali.

 

 

 

 

 

 

Komentariši