Krave zavadile komšije

Bošnjaci iz Kramer Sela optuženi da su sjekirama otjerali i povrijedili stoku koja je pasla na njihovim imanjima…
Povratnici u Kramer Selo kod Rogatice obratili su se za pomoć našoj redakciji /Avaz) nakon što su već danima izloženi maltretiranjima lokalne policije. Suočeni su s optužbama da su 22. septembra komšijama srpske nacionalnosti iz susjednih Božina sjekirama ozlijedili krave koje su pasle na njihovom imanju.

Krave zavadile komšije

Bošnjaci iz Kramer Sela optuženi da su sjekirama otjerali i povrijedili stoku koja je pasla na njihovim imanjima…
Povratnici u Kramer Selo kod Rogatice obratili su se za pomoć našoj redakciji nakon što su već danima izloženi maltretiranjima lokalne policije. Suočeni su s optužbama da su 22. septembra komšijama srpske nacionalnosti iz susjednih Božina sjekirama ozlijedili krave koje su pasle na njihovom imanju.

Zabrana ispaše

Vijest u kojoj je Dragomir Gluhović iz Božina optužio povratnike Ilijasa Kapu i Vahidina Feriza da su sjekirama “nagrdili” njihove krave prije nekoliko dana prenijela je Srna. Gluhović se upitao “zašto je problem da srpska stoka pase na bošnjačkim imanjima, jer na njima nema ljetine” te zašto komšije ne ograde svoja imanja.

Patrole policije svakodnevno dolaze u selo, Feriz je pozivan i u stanicu, a Kapo se treba javiti u ponedjeljak.

– Mi od te policije tražimo zaštitu naših imanja već sedam i po godina. Imamo i pismene odluke kojima se zabranjuje da srpska stoka dolazi u selo. Sedam i po godina prijavljujemo štetu, pravimo ogradu, neko je isiječe ili zapali, a oni odgovaraju kako to nije u njihovoj nadležnosti. Neko je sada isjekao tu stoku i oni sada sedam dana hodaju i maltretiraju nas – kaže Kapo.

Prisilom do priznanja

Feriz tvrdi da mu policajci dolaze pred vrata, ispituju ga i prisiljavaju da kaže nešto što nije uradio.

– Kada sam priveden u stanicu, jedan od inspektora za ramazan mi je psovao Boga seljačkog što ne želim da potpišem nešto što nisam uradio. Potpisao sam izjavu u kojoj stoji da to nisam uradio, jer tog dana bio sam u Rogatici, a ne ovdje. Međutim, oni tvrde da sam ja najmlađi povratnik i da sam jedino ja to mogao uraditi, jer sam ranije upozoravao komšije da stoku ne puštaju u naša imanja. Ja to ne bih uradio, jer stoka nije kriva, već domaćini – kaže Feriz.

Uništena cijela njiva

– Općinska komisija za procjenu štete izašla je jednom prije pet godina. Uništena mi je cijela njiva povrća koje sam spremao za zimu. Oni su procijenili štetu na 160 KM, a od mene tražili da izlazak komisije platim 90 KM – kaže Kapo.

Na meti i vrtovi

– Posljednjih dana stoka uništava vrtove. To se dešava svake godine. Policiju smo zvali nekoliko puta, ali nije dolazila. Kada ih zovemo, oni ne dolaze, a kada se ovo desilo, oni su došli odmah. U Buratima ko je god zasadio vrt, vrta nema ga. Pojele krave, pojele ovce – kaže Senad Katica iz obližnjih Burata.
www.avaz.ba

Komentariši