U susret izborima

Izborni proces izbornog zakona BiH navodi da u toku 24 sata prije otvaranja birackih mjesta na teritoriji BIH nece biti nikakvog medijskog izvjestavanja o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na politicku i izbornu kampanju. Period izborne sutnje traje do zatvaranja birackih mjesta.Izborna sutnja pocinje u subotu 4. oktobra u 7 sati, a trajat ce do 19 sati u nedelju 5. oktobra, odnosno do zatvaranja posljednjeg birackog mjesta.Zabrana objavljivanja rezultata ispitivanja javnog mnjenja u vezi s glasanjem i izborima stupa na snagu u petak 3. oktobra u 7 sati i traje do 19 sati  u nedelju, 5. oktobra.

 

Mada mi ne spadamo u medije za koje vazi ovo navedeno gore, ipak cemo to postovati. Danas se posljednji put pred izbore javljamo i zelimo da damo objasnjenje za obecanje koje smo dali ovdje na naslovnoj stranici prilikom predstavljanja izbornog programa koalicije SDA- SBiH. 

 

Dali smo obecanje da cemo predstaviti i ostale programme stranki u kojima su Bosnjaci na listama. Dakle imali smo namjeru predstaviti program SDP-a i  njegovog kandidata. I pored svih nastojanja da dodjemo do programa i kandidata SDP-a, nazalost to nam nije uspjelo. Obratili smo se nekim nasim sugradjanima za molbom da nam pomognu a Mustafa se obratio direktno u centralu SDP-a trazeci od njih da nam posalju Izborni program za Rogaticu i predstave njihovog kandidata .  

 

Odgovor od SDP-a nazalost nismo dobili a najcesci odgovor nasih sugradjana je bio da niti poznaju kandidata , niti znaju bilo sta o izbornom programu ove stranke. 

 

Nevjerovatno!! 

 

Svako onaj koji ima imalo odgovornosti prema birackom tijelu iskoristio bi ovu priliku da se bez placanja predstavi sirokom aditoriju a pogotovu potencijalnim glasacima. Takva neozbiljnost me je zaista iznenadila I mislim da su ovo najcrni dani socijaldemokratije u Rogatici. Pretpostavljam da su imali problema oko iznalazenja kandidata za listu i da u ove izbore ulaze bez ikakvih ambicija. Najzalosnije je to sto ova stranka nije mogla u citavoj Rogatici da nadje Srbina koji bi htio biti clan i kandidat ove stranke. To nam samo govori koliko je Rogatica daleko od gradjanske opcije i gradjanske demokratije. 

 

Cak ni Sefer Halilovic , koji je bio na pocetku prijavio ucesce na izborima u Rogatici, nije uspio naci nekog ko bi bio na njegovoj listi i na kraju odustao. 

 

Pa sta mislite kako bi se ponasale ove stranke poslije izbora ,kada ih molimo da se predstave u njihovom interesu pred izbore a oni ne reaguju. Krajnja neodgovornost. 

 

Sta na kraju reci. Mucna situacija i ovo malo bosnjackog birackog tijela je raspameceno. Niti imam sta za savjetovati ni predloziti jer ni sam ne znam sta je pametno. 

 

Na drugoj strani nazovi socijaldemokratija Dodikovog SNSD-a ne bira nacin kako da dodje do pobjeda. Argumentima sile, kupovanjem glasaca, ucjenjivanjima koja provode preko entiteta , jer tamo imaju vecinu, oni grabe da dodju na vlast. Ako se to desi onda u Rogatici nece zavladati socialdemokratija nego umotani fasizam. 

 

Sta nam preostaje??? 

 

Skoro smo dobili e-mail od gradjana Rogatice iz Rogatice, u kojem dizu glas protiv sadasnjeg stanja u Rogatici. Pozivaju Rogaticane na spas Rogatice koja tone sve dublje a dna nema na vidiku. Predstavljaju se kao ljudi koje ne interesuje politika i zele nesto uciniti da spase grad u kome je sve teze zivjeti.

 

Rogatica vise nema Opstinskog suda pa se mora ici u Visegrad po svim pitanjima a i na putu se da se ukine srednja skola. Sta dolazi jos niko ne zna. 

 

Ovo je jedina sansa da se o Rogatici nesto cuje i da se pokusa tok dogadjanja promijeniti ukoliko su namjere gradjana postene i ukoliko to nije jos jedna predizborna patka.

 

 Ocekujemo formiranje udruzenja gradjana Rogatice i tu akciju podrzavamo. To je Bosnjacima jos jedina sansa da se njihov glas cuje jer smo prakticno u Rogatici eliminisani kao politicki faktor. 

 

 

E pa dragi Rogaticani sirom svijeta, u Bosni i Rogatici , ucinite sta mislite da je najpametnije u ovom momentu i neka vam je Bog na pomoci. 

Komentariši