Zanatsko-preduzetniučkih radnji u Rogatici je sve manje

Zanatsko-preduzetniučkih radnji u Rogatici je sve manje, a u septembru ove godine ih je bilo 235, što je u odnosu na isti period prošle godine manje za 32 radnje. Prednjače zanatske radnje, kojih u Rogatici ima 72, a zatim “idu” trgovinske radnje kojih je 58. Ugostiteljstvom se bavi 34 -ero, dok samo 20 poljoprivrednika ima svoje radnje.

 

 

 

Zanatsko-preduzetniučkih radnji u Rogatici je sve manje, a u septembru ove godine ih je bilo 235, što je u odnosu na isti period prošle godine manje za 32 radnje.

 

Prednjače zanatske radnje, kojih u Rogatici ima 72, a zatim “idu” trgovinske radnje kojih je 58. Ugostiteljstvom se bavi 34-vero, dok samo 20 poljoprivrednika ima svoje radnje.

 

Autoprevoznika je 16, tezgi na pijaci 14, taksista 11, ostalih devet i samo jedna auto-škola.

 

– Na opadanje broja zanastsko-preduzetničkih radnji uticao je završetak projekta samozapošljavanja u poljoprivredi. Nakon godinu dana ovaj projekat je okončan i broj registrovanih preduzetnika u poljoprivredi sa 51 u 2007. godini “pao” je na 20.

 

Uporedo sa smanjenjem broja radnji, smanjen je i broj zaposlenih u ovoj oblasti. Prema podacima iz Poslovnice penzijsko-invalidskog osiguranja u Rogatici, broj stalno zaposlenih sa 361 smanjen je za 30. U Poslovnici ističu da su poljoprivrednici pomrsili račune, jer su  odjavili 32 radnje i otpustili 30 zaposlenih radnika.                                                             

Komentariši