Nane iz Prodole

Bijahosmo uoči samog Ramazana kod nasih Džanka u Arnhemu i vidjevši ovu sliku “naših” nana zamolih da mi je daju da sebi skeniram pa ću im je vratiti. Slika je ostavila veliki dojam na mene i vratila me sjecanjima u lijepa stara vremena. Vahida rece da je slika nastala birvaktile u Rogatickom selu Prodola. Poce dalje da nam prica ko su nane sa slike ali ja je presjekoh rekavsi da to uopste nije vazno jer ja vidim jednostavno dvije nase pa ako bas hoces Rogaticke nane i to je meni dosta.


 

Bijahosmo uoči samog Ramazana kod nasih Džanka u Arnhemu i vidjevši ovu sliku “naših” nana zamolih da mi je daju da sebi skeniram pa ću im je vratiti. Slika je ostavila veliki dojam na mene i vratila me sjecanjima u lijepa stara vremena.

 

Vahida rece da je slika nastala birvaktile u Rogatickom selu Prodola. Poce dalje da nam prica ko su nane sa slike ali ja je presjekoh rekavsi da to uopste nije vazno jer ja vidim jednostavno dvije nase pa ako bas hoces Rogaticke nane i to je meni dosta.

A slika prica svoju pricu.

 

 


Petak je uvece bome zimski period, djeciji raspust. Stigla celjad iz Sarajva, zazeljela se svojih starih, svoga rodnog kraja, svog toplog doma i domace hrane. Graha iz aluminijske tendjere koji se krcka na sporetu, piita kako sirnice tako i krompiruse, kisjela mlijeka onako izmijesana sa kajmakom, kisjelog kupusa pa kompota od susenog domaceg voca, tursije, pa…..

Puna kuca se iskupila a i nevjestini stari nisu mogli ocekati pa su stigli iz susjednog sela da vide unucad, scer i zeta. I dok se stare nane griju uz sporet suteci sipaju fildjane kahvom ciji se miris siri citavom kucom dvojica djeda sjede na seciji i prebiraju dogadjaje iz zadnjih dana. Cim srknu prvi gutljaj mirisne kahve tema ce se promijeniti i krenuce sjecanja na nekadasnja vremena kad su oni bili mladi. Sjecas li se prijatelju kad sam se ja ono bio zagledo u Ibraginu Zumru a ona ni habera…..jah.

A osjeca li se covjek igdje ljepse i ugodnije nego u bosnjackoj kuci. Sve je na svom mjestu i odise cistocom. Svakog dana isponova nase stare majke i nane ustaljenim redoslijedom brisu prasinu, zatezu ponjave, istresaju cebad….. Sve mora na svom mjestu biti. Iza vrata metla i lopatica koje se koriste po ko zna koliko puta dnevno. A stokrlja je poodavno izgubila svoju namjenu i na njoj se ne sjedi nego sluzi da se na njoj drzi tacna sa kahvenjacima. Njen izumitelj nije ni pojma imo za sta ce je nas Bosnjo koristiti.


 
Olahko ce je domacin odici i svakoga ponaosob ponuditi fildjanom kahve.
A prije kahve se pocastilo slatkom od ruze sto je stara napravila i serbetom od drijenjaka koji je takodje domaca proizvodnja. A posle ce dijete donijeti domacije jabuka i krusaka iz sijena. A tamo su da bolje nadodju……

Komentariši