Karacici 25.10.2008 godine

Danas je na Karacicima bilo veselje. Razlog za veselje je bio veliki. Napokon je dosla voda na Karacice, ne samo u ovo selo vec u Vragolove, Rudine, Golubovice i Gladanovice.

Uradjena je primarna mreza u duzini 750 metara, kao i sekundarna mreza u duzini od 10 000 metara. Uradjen je i veliki rezervoar kapaciteta od 50 kubnih metara koji moze da zadovolji potrebe nasih gradjana.


Clanovi inicijativnog odbora:

1.Vrazalica Ismet
2.Vrazalica Sulejman
3.Bahtanovic Ismet
4.Pinjo Esad
5.Vrazalica Midhat

Dobrodoslicu gostima i gradjanima je zazelio Dr.Pinjo Fikret, poslije cega je vodovod otvorio nacelnik Opstine Rogatica gos.Tomislav Batinic koji se tada i obratio gradjanima:


“Uz velike napore i pomoc SO Rogatica i SO Novo Sarajevo kao i doprinos gradjana ovih sela rijesili smo jedan krucijalni problem i takvim rjesenjem doprinijeli laksem zivotu na ovim prostorima. Inace infra struktura postojeca, put, struja pa sada voda otvaraju nove vidike, a i zelje za jos vecim povratkom. Vaznost ove akcije je visestruka. Ona je pokazala kako obicni ljudi znaju da osmisle i vode akciju i kako sami sebi prave bolje uslove za bolji zivot. I ovoga puta se pokazalo da je ovaj narod radan i da je na nasoj Opstini moguc suzivot. Napomenuh da je u ovu akciju bila ukljucena i lokalna zajednica SO Novo Sarajevo, pa se ovom prilikom zahvaljujem na iskazanoj volji i pomoci a posebno nacelniku Opstine Novo Sarajevo Gos.Koldzo Nedzadu. Vazno je naglasiti da sada ovu vodu koriste Bosnjaci i Srbi podjednako.U narednom periodu je za ocekivati jos bolje stanje u ovom kraju. Trebalo bi poceti sa asvaltiranjem puta na relaciji Vran-do, Vragolovi, Karacici . Dragi moji gradjani zelim vam svaku srecu i napredak.”
  Bile si to rijeci Nacelnika Batinica. 

 

 Na danasnjem veselju bili su prisutni i predsjednik SO gos.Kemal Camdzija i zamjenik nacelnika gos.Uzeir Kurtic koji su dali veliki doprinos u ostvarenju ove akcije.

Na danasnjem veselju na Karacicima bilo je vise od stotinu gradjana koji su to proslavili na najbolji nacin uz pjesmu i igru. Bilo je danas zaista lijepo na Karacicima, u kolu i staro i mlado. Bilo je i suza radosnica.

 

Starina Bahtanovic Ahmet, rodj.1920 godine na Karacicima, brise suze radosnice i kaze kako mu je dusa puna i da sada ima vodu u svojoj kuci pa da mu je sada puno lakse. Govorio je starina o vremenima dok je momkovao. Kaze, nije bilo sijela ni veselja gdje nije bio prvi u kolu ali ga sada godine stigle, pa noge izdaju, ali zato staracko srce igra.

Ovom prilikom da pomenem i Ismeta Vrazalicu covjeka od koga je i krenula ideja za ovu akciju.i ako u po odmaklim godinama on se nije borio samo za sebe vec za svih 95 kuca koja sada koriste ovu vodu. Obilazio je, molio, trazio, organizovao i na kraju uspio.

Aferim gradjani Karacica, Vragolova, Rudina, Golubovica i Gladanovica.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentariši