Održana promocija knjige generala Bahte

Naš Rogatičanin general Bahto Hamid promovisao je svoju knjigu „General Bahto sa braniocima Sarajeva i Goražda“. U Domu mladih Centra za kulturu U Goraždu promocija je izazvala veliko interesovanje Goraždana. – U knjizi su svjedočenja o onome što se desilo u Starom Gradu, Goraždu i BiH, kako ne bismo zaboravili sve ono što se dešavalo našem bošnjačkom narodu. Moja knjiga je poruka i pouka budućim generacijama da nam se iste stvari ne bi ponovo desile – kazao je Bahto.

 

Održana promocija knjige generala Bahte

U Domu mladih Centra za kulturu o djelu su osim autora govorili i prof. dr.
Omer Ibrahimagić, prof. dr. Ibrahim Bušatlija, doc. dr. Munib Bisić, general u penziji, i Abduselam Sijerčić Pelam, ratni komandant 31. drinske udarne brigade.

Kako je istaknuto na promociji, general Hamid Bahto u prvi plan nije stavio vlastiti angažman, već je govorio o hrabrosti boraca i naroda. Posebno je upečatljiv njegov opis ratnog puta smrti i spasa prema Grepku, a argumentirano se oslikava nejedinstvo međunarodne zajednice te dokazuje da je Goražde odbranjeno samo zahvaljujuć i hrabrosti i upornosti njegovih branilaca.

Jedan od presudnih momenata u borbi za slobodu bilo je razoružavanje ukrajinskog bataljona UNPROFOR-a, koji bi Goražde rado prepustio agresoru.

– U knjizi su svjedočenja o onome što se desilo u Starom Gradu, Goraždu i BiH, kako ne bismo zaboravili sve ono što se dešavalo našem bošnjačkom narodu. Moja knjiga je poruka i pouka budućim generacijama da nam se iste stvari ne bi ponovo desile – kazao je Bahto.

(Dnevni Avaz)

Komentariši