U posjeti Šljedovićima

Šljedovi 19.10.2008 godine

Ne moze covjek da se otme impresijama i ljepoti nasih Rogatickih krajolika,ljepota, prirode,Upravo su to impresije iz Sljedovica.,

Pukla imanja Ajanovica, begovine, na zalost puste, oko 2000 duluma izuzetne i kvalitetne zemlje i sume. A nasi bezi bogme u Sarajevu, beli ih strah posla koji ih ceka. Mozda se nadaju i misle da ce to neko za njih drugi uraditi. Ocistiti, otrijebiti i zagraditi. Silno voce zaraslo, i ono sto je rodilo propada, silne jabuke, kruske, sljive. Gledam neke druge kako to beru i nose u Rogaticu, zalosno ali istinito.

Ma nije sve crno ko sto se misli, ima ljudi vrijednih i radnih. Takav je i junak ove price Igbal Herenda.
Igbal Herenda rodjen je 21.03.1973. godine u Sljedovicima. Osnovnu skolu je zavrsio u Sljedovicima, a srednju skolu u Rogatici.
Igbal se vratio u Sljedovice 2002. godine sa roditeljima, babom Ismetom, majkom Fatimom i suprugom Nadilom.
Olujna vremena su ga stigla sa 18 godina, put ga je vodio od Gorazda do Mostara, gdje je i upoznao svoju suprugu Nadilu. Supruga Nadila je rodjena u Visicima kod Capljine, iz naselja gdje se vratilo 99% Bosnjaka.
Nas Igbal se suocio sa nezavidnom situacijom.
Porusen dom, imanje zaraslo, nigdje ni metra ograde, nema struje. Stojicki je to izdrzao sa porodicom.Godine  2006. umire mu babo Ismet, sav teret pada njemu na ledja. Treba voditi domacinstvo, treba stvarati. S obzirom da su se njegovi cio zivot bavili stocarstvom i poljoprivredom i nas Igbal je nastavio sa porodicnom tradicijom. Rezultat svega toga  je da danas Igbal ima 140 ovaca, 2 krave, 2 teleta, pcele, kokosi. Sve sto cini seosku idilu, tu je na jednom mjestu. Karakteristika ovoga kraja je da su zime teske i veliki je snijeg  Ali i ta cinjenica nije pokolebala ovog vrijednog covjeka da ga otjera sa rodnog ognjista. U tim situacijama su odsjeceni od svijeta, pa sve potrebe i namirnice za taj period ovaj tezak i udarnik na vrijeme dovuce kuci. S vremena na vrijeme obilazi silne dulume Ajanovica ne dozvoljava ispasu i sjecu drva, cuva im. Pitanje koliko ce mu biti zahvalni. Impresivno je  i to sto je  njegova  supruga Hercegovka,i da je dosla sa njim u rodne Sljedovice, osoba vrijedna paznje nema sta. Ipak dolazi iz razlicite sredine,drugacijih adeta,nacina zivota. Prihvatila je sve nedace i sve obaveze na svoja pleca. Svekrva Fatima je slabog zdravstvenog stanja pa je cesto na lijecenju u Sarajevu . Dobro je naucila sve te obaveze  oko kuce,stale i njive, uspjesno zamjenjuje svoju svekrvu Fatimu.

Struja je dosla na ovaj kraj u septembru 2007 godine. Dolaskom struje sve je postalo lakse. Nas Igbal trenutno je bez mehanizacije, veliko je imanje koje treba pokositi,sijeno se mora obezbijediti za sitnu i krupnu stoku. Ali vrijedni tezak ode kod komsije Srbina i pomogne i njemu da bi za uzvrat dobio kosacicu da bi pokosio i uljudio svoje veliko imanje.

Na pitanje : “Sta ti je Igbale najteze”?  Igbal odgovara: “Ima stvari koje nemogu da gledam, ali mi je najteze sto ovolika begovina propada, vise od 2000 duluma, a Ajanovici se zabarikadirali u Sarajevu, ko da nikad ovdje nisu bili niti zivili, sramota. Kako ih nije strah dragog Allaha, stid svojih mrtvih koji him ostavise ovoliki zirat. Ne raste glavica luka na sarajevskom asvaltu ni sljiva ni bilo sta. Bitno je to da su oni Sarajlije. Smeta mi sto se ne obnavlja nasa dzamija, imamska kuca, mogu a nece, ima ih na izuzetno jakim pozicijama, mogu ali eto to smo mi, vidis ovo mezarje sam ocistio i zagradio ovdje leze naseUlleme, one nas podsjecaju na nasu obavezu.”

Igbal i njegova porodica selame i pozdravljaju sve svoje komsije i sve Rogaticane sirom svijeta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentariši