Troje djece dala u dom, jer ih ne može izdržavati

Fatima Hodžić svoj dom u Rogatici napustila je početkom rata kao i većina njenih komšija, a svoje utočište našla je u Goraždu. Kako nam je rekla, logadan život nikada nije imala, a tako je i danas. Fatima ima troje djece i nijedno nije sa njom, jer su smještena u dom za djecu bez roditeljskog staranja.

– Živim sama i nemam uslove da izdržavam svoju djecu. Nigdje ne radim i nemam nikakva primenja – rekla nam je kroz suze Fatima.

Već sedam godina živi u kolektivnom centru u takozvanom đačkom domu, u jednoj sobi od petnaestak kvadrata, bez osnovnih uslova za život.

 

 

– Nisam imala ni šporet, a nisam ga mogla ni kupiti. Ležala bih, pokrila se i tako danima. Bilo mi je toliko hladno, da sam mislila da će mi srce pući od hladnoće – priča nam Fatima.

Međutim, njenom smrzavanju došao je kraj. Humani ljudi iz nevladine organizacije “Hope end Homes for Children”. prije nekoliko dana su joj obezbjedili pet metara drva, iako Fatima nije imala šporet. Nakon toga su, preko Goraždanina Vahida Kanlića, uspijeli su naći donatore iz Švedske, tačnije porodice Haljković i Halilović, koji su poslali novac za kupovinu šporeta. Fatiminoj sreći nije bilo kraja kada su joj u subotu donijeli šporet.

– Ne mogu da vjerujem! Bolji poklon pred Bajram nisam mogla dobiti. Sada Bajram mogu proslaviti lijepo i u toplom, i moje kone mi mogu doći, a da se ne boje da će se kod mene smrznuti – rekla nam je Fatima.

 

 

(as)

(gorazde-x.com)

Komentariši