Rogatićani na hadžu 2008

Ove godine među po nekim procjenama 4 miliona hadžija bilo je i Rogatičana koji su obavili petu temeljnu islamsku dužnost. Neki su došli iz BiH a neki iz dijaspore. Pogledajte slike jednog dijela Rogatićana sa ovogodišnjeg hadža.

Slike hadžija Rogatičana koje nemamo slobodno nam pošaljite pa ćemo i njih uvrstiti u ovu vijest jer i oni zaslužuju da se nađu na ovoj stranici….

 

 

Hadž kao peta temeljna islamska dužnost propisana je desete godine po Hidžri i predstavlja vrhunac, krunu u ibadetu. On zapravo u sebi objedinjuje tjelesnu i materijalnu vrstu ibadeta, a radi tog je propisan da se obavi bar jedanput u životu vjernika.  Obavljajući hadž, vjernik zapravo potvrđuje dosljednost izvršavanja prethodnih islamskih temelja, šarta. Hadž kao i svaki drugi vid ibadeta sadrži u sebi veličanje i slavljenje Allaha, dž.š., čistoću duše, praštanje grijeha, očuvanje vjerske dosljednosti i ličnosti na način kojim je Allah zadovoljan.  Boraveći na hadžu vjernik se nalazi na odabranom prostoru i vremenu, te slijedi put odabranih poslanika. Ove godine među po nekim procjenama 4 miliona hadžija bilo je i Rogatičana koji su obavili petu temeljnu islamsku dužnost. Neki su došli iz BiH a neki iz dijaspore. Pogledajte slike jednog dijela Rogatićana sa ovogodišnjeg hadža. Slike hadžija Rogatičana koje nemamo slobodno nam pošaljite pa ćemo i njih uvrstiti u ovu vijest jer i oni zaslužuju da se nađu na ovoj stranici….

 

 

 

Abdulah (DK), Keno (BiH) i ja (DK)

 

 

Abdulah, nas amidza Ahmed (BiH) i ja

 

 

Ja, nas cijenjeni i uvazeni Muderris (BiH) i amidza Ahmed

 

 

Ja, Sevda Kozic sa svojim muzem (D)

 

 

Mehmed Cavcic (SAD)

Komentariši