Nova 1430. hidzretska godina u Herojskoj Žepi

Nas Muderris je za proslavu hidzretske godine bio u Zepi ievo sta je tom prilikom zabiljezio. – U hladno zimsko jutro 27. decembra 2008. godine, subota, sabah smo klanjali u džamiji Kralja Fahda u Sarajevu, a potom smo: h. Enes Hrusto, Dzevad Gacic, Salem ef. Cemo i ja krenuli u pravcu herojske Zepe. Od Mokrog pa sve do Zepe je prostrt manji snježni pokrivac, a na putu Han Pijesak – Zepa, po putu ima manjeg snijega, ali i leda, koji vjestom vozacu Salemu ne predstavljaju prepreku. Hadzija Enes Hrusto nas oraspolozava sa citanjem svojih pjesama i prica, koje je napisao o nasoj Zepi.

 

 

 

 

  

Nova 1430. hidzretska godina u Herojskoj Žepi 

– Kakanjci obradovali mlade zepljake, paketicima i hedijama –

– Proucen Mevlud i podijeljeni paketici u dzamiji u Godjenjima-

 

 

                      U hladno zimsko jutro 27. decembra 2008. godine, subota, sabah smo klanjali u džamiji Kralja Fahda u Sarajevu, a potom smo: h. Enes Hrusto, Dzevad Gacic, Salem ef. Cemo i ja krenuli u pravcu herojske Zepe. Salem ef., predsjednik Medzlisa IZ-e Foca je da ga Allah, dz.s., nagradi i pored svojih obaveza odvojio vrijeme za ovaj put i dao je na raspolaganje sluzbeno vozilo i stavio se u ulogu vozaca.

 

 

                      Od Mokrog pa sve do Zepe je prostrt manji snježni pokrivac, a na putu Han Pijesak – Zepa, po putu ima manjeg snijega, ali i leda, koji vjestom vozacu Salemu ne predstavljaju prepreku. Hadzija Enes Hrusto nas oraspolozava sa citanjem svojih pjesama i prica, koje je napisao o nasoj Zepi.

 

                      U Rijekama Fadil Krestalica izviruje kroz svoj prozor, a hadzija Enes ima obavezu da mu uruci hediju od dugogodisnjeg prijatelja Nisveta, koji je Fadila obisao prije dva mjeseca. Fadil kao dobar domacin insistira da udjemo u kucu, ali zbog kratkoce vremena se samo kratko zadrzavamo i produzavamo dalje.

 

 

 

                      Stajemo u Lukama, gdje porodici Mesanovic, tacnije dvogodisnjoj Adeli uručujemo: 250,00 KM, zlatne mindjuse, vecu kolicinu garderobe, hrane i slatkiša, koje su uz pomoc svojih dzematlijki na druzenju u ucenju Kur’ana prikupile i poslale Junuzović Refija i Amra Hrusto, muallime Medzlisa IZ-e Kakanj.

 

                      Produzavamo kroz Budicin potok, mjesto slavne bitke za odbranu Zepe i sjecamo se sedam sehida iz pomenute bitke i njenih heroja, ucimo fatihu sehidu Hamidu, a potom sa Borka posmatramo Zepu, smjestenu u Zepskoj kotlini i sa drugu stranu Godjenje, koje krasi dzamija, oko koje je sve vise novih crvenih krovova.

 

                      Dolazimo u Zepu, kod Edin ef. doruckujemo i pijemo kahvu i caj, uz ugodan razgovor sa Edin ef. Sljivarom, predajemo mu clanarinu i priloge koje su poslala nasa braca iz Kaknja, Sarajeva i Austrije, a i sami uplacujemo pomoc za nasu IZ-u Zepe. Efendijina kcerkica je masa-Allah vec velika djevojcica.

 

                      Potom dijelimo paketice, garderobu i novac za Novu 1430. hidzretsku godinu, koje su pripremili i poslali ucenici 3. razreda O.S “Hamdija Kresevljakovic, iz Kaknja, zajedno sa svojim nastavnikom Dzevadom Gacicem, za petoro zepske djece koja pohadjaju Osnovnu skolu u Zepi.

 

 

                      Prvo smo u Centru Zepe obradovali Rahmana Kulovca i Aminu Omanovic, potom u Zepi Nihadu Omanovic i njenog malog brata, pa smo pomoc predali Esedu Cavcicu, za njegovu kcerku Elviru, koja je na ljekarskim pregledima u Sarajevu, a onda u Purticima smo obradovali Dzenanu Avdic.

 

   

 

 

 

     

 

 

 

 

 

 

                      Neka Allah, dz.s., nagradi najboljom nagradom djecu, nastavnika Dzevada Gacica, hadziju Enesa Hrustu, muallime Rafiju Junuzovic i Amru Hrusto i njihove dzematlijke, iz herojskog Kaknja!

 

 

                      U Godjenje stizemo sa malim zakasnjenjem, klanjamo podne namaz i prisustvujemo ucenju Mevluda, koji je uprilicen u povodu Nove 1430. hidzretske godine. Bilo je lijepo vidjeti na jednom mjestu veliki broj Zepljaka, iz gotovo svih zepskih sela, pa i bracu iz Kukavica, Prodole i drugih mjesta. Na Mevludu su kao i mnogo puta ranije bili Nijaz Divovic, sin Hamida Divovica, prvog sehida Buducina potoka i Amir, heroj iz Kukavica.

 

 

 

 

Program vodi Elvedin ef. Selimovic, imam dzemata, koji selami prisutne i govori o Hidzri. Nakon ucenja Mevluda, koji su ucili h. Nazif Sejfic i Vezira Omerspahic i recitacija i ilahija koje su ucili mladi Godjenci i Godjenke, prisutnima sam se obratio kracim vazom i najavio hadziju Enesa Hrustu, istinskog zaljubljenika u Zepu, koji je  procitao svoj literarni rad “Ja, asfalt – 2. dio”. Hadzija je izmamio suze prisutnih i neka ga Allah, dz.s., nagradi za trud.

                     

 

 

 

 

 

 

 

Potom su svoj prisutnoj djeci podijeljeni Novogodisnji paketici i proucena je dova.

 

    

 

 

                 

Hadzija Mehmed Mujkic je proucio ezan za ikindiju namaz i nakon namaza su uslijedila cestitanja.

        

 

 

             

Godjenci su kao dobri domacini na mahfilu dzamije organizirali rucak za sve prisutne, na velikim sinijama, a pored pecenja, najupecatljivije su bile raljike u kojima je bilo mlijeko sa kajmakom “ko dlan”.

                     

Nakon rucka se uz kolace i kahvu promuhabetilo i polahko krenulo put Sarajeva.

                     

 Bili smo sretni sto smo u ovom danu ucinili hairli djela, u zelji da slicnih akcija i manifestacija bude jos.                       

 

Foto i tekst: NHM                            

Komentariši