Hvala ti „Rogatica.com“

Sta da vam kazem?

Tog 29 decembra nisam bijo miran.Nisam bijo u mom normalnom stanju. Nesto nervozan, nestrpljiv. Razmisljam. Eto realizovace se scenarijo koji ni najbolji holivudski scenaristi nikad nisu napisali. Dolazi mi Teva. Potvrdjeno je. Zvao sam Dedu u ponedeljak oko 10 sati. Kaze mi da su otisli kod mene. Vidite li moji dobri Rogaticani kakav je zivot. On i ja smo proveli 24 godine zajedno, kuca pored kuce, samo nas tarabe dijelile. 24 godine Gracanice i Rogatice. 

 I onda nista. Ja otiso 84-te iz Roge za Nis a poslije za Francusku. Tamo za njega rat, ovdje za mene Legija. A vrijeme ko Rakitnica, tece i prolazi. Stari se. Ona zivotna prasina pada na sjecanja pa ih pokrije ili potisne u neki kutak mozga dje ne zalazim cesto.

Kazu da se to zove zaborav.

I to traje, ili vjecno pa zaboravis definitivno neke stvari koje su ti bile drage ili neke ljude koji su ti bili  dragi. Ili jednog dana neko, taj biblijotekar, cuvar sjecanja, puhne i otjera tu prasinu, pa sjecanja pocnu izlaziti na povrsinu. U mom slucaju biblijotekar se zove Rogatica.com. Sjecam se da, onako slucajno na Internetu, zakucah Rogatica. Gledo sam sve sto je bilo. Medjutim gledajuci Rogatica.com odmah sam skonto da su moja raja tu. I tako uspostavih kontakt sa Tevom a bogami i sa ostalima. I tako na, kako kazu virtuelni nacin, vratih se u Rogaticu. Ali ovaj 29 decembar nije virtuelan. Pravi je, postoji.Vidicu Tevu, Esmu i Sumeju uzivo. Moci cu ih dotaci, poljubiti, zagrliti….

Taj Ponedeljak me istraumatiziro.

Znam da ce doci ali neznam kad. Svaki put kad zvoni telefon trcim nadajuci se da su oni. Napokon. Oko pola sest uvece zvoni ponovo telefon. Odgovaram i cujem poznati glas. Mare evo nas na pocetku tvog Bulevara. Opisi mi sta vidis oko tebe. On mi rece, a ja skontah da je 300 metara od mog stana. Rekoh zeni da su stigli, uzeh jaknu koju onako na brzinu obukoh. Nisam trco. Imo sam osjecaj da letim. Iza jednog coska vidim crvena kola sa holandskom registracijom. Teva ispred. Slika me. Grlimo se , ljubimo se. Stezemo se jedan uz drugog. Poslije 24 godine. Fala ti Rogatica.com.Sve ovo sto napisah i sto se fala bogu realizovalo, tvoja je zasluga.

 

 

Komentariši