Sjednica Izvršnog odbora Medžlisa IZ-e Žepa

Posljednja, predbajramska sjednica Izvršnog odbora Medžlisa IZ-e Žepa održana je  u prostorijama Medžlisa. Odmah po otvaranju sjednice usvojen je zapisnik s prethodnog zasjedanja.  Prva tačka dnevnog reda odnosila se na usvajanje Plana budžeta Medžlisa za 2009. godinu. Svaki od tri zasebna džemata Medžlisa IZ-e Žepa imao je zadatak izraditi sopstveni Plan budžeta koji bi bio uvršten u budžet Medžlisa.

 

 

 

Posljednja, predbajramska sjednica Izvršnog odbora Medžlisa IZ-e Žepa održana je  u prostorijama Medžlisa. Odmah po otvaranju sjednice usvojen je zapisnik s prethodnog zasjedanja.  Prva tačka dnevnog reda odnosila se na usvajanje Plana budžeta Medžlisa za 2009. godinu. Svaki od tri zasebna džemata Medžlisa IZ-e Žepa imao je zadatak izraditi sopstveni Plan budžeta koji bi bio uvršten u budžet Medžlisa. Nakon kraće rasprave jednosglasno je usvojen budžet za narednu godinu u iznosu od 31650 KM, od čega po 8000 KM pripada džematima Gođenje i Podžeplje. U plan sredstava neophodnih za funkcioniranje vjerskog života na području ova tri džemata, uvršteni su minimalni izdaci bez kojih bi i najprioritetnije aktivnosti vjerskog života bile onemogućene.

 

 

Kampanja prikupljanja planiranih sredstava započet će odmah nakon što se izradi potrebana strategija na tom planu i utvrdi se tačan broj članova IZ-e po džematima. Rasprava je vođena i po pitanju statusa članova IZ-e Žepa, koji žive u Sarajevu, a kojima se odlukom Medžlisa IZ-e Sarajevo ne priznaje članarina koju plaćaju u Žepi. Naime, takva odluka nepovoljno se odražava na brojnost članova Medžlisa IZ-e Žepa, koji je u osjetnom padu. Rješavanju tog problema pristupit će se nakon što se održi sastanak članova Izvršnog odbora Medžlisa IZ-e Žepa sa čelnicima sarajevskog medžlisa, u cilju pronalaženja kompromisnog rješenja. Sastanak je planiran nakon bajramskih blagdana.

 

Čak i nakon žučne i mukotrpne rasprave, pitanje visine članarine za narednu godinu ostalo je otvoreno. Neupitan je stav da će doći do povećanja visine iznosa, ali se članovi Izvršnog odbora nisu uspjeli usaglasiti o kojem iznosu povećanja je riječ. Konstatovano je da je trenutni iznos članarine (25 KM po članu), najmanji iznos članarine u BiH, te da se iz tih prihoda ne može osigurati ni dio potrebnih sredstava za funkcioniranje Medžlisa.

 

Usaglašen je stav da se visina članarine za državljane BiH uskladi sa visinom članarine za članove iz Dijaspore u jednakom godišnjem iznosu.S obzirom da je pitanje iznosa članarine osjetljivo i složeno, Izvršni odbor odlučio je odluku donijeti u proširenom sazivu i nakon sastanka s čelnicima sarajevskog Medžlisa i potrebnih konsultacija s džematlijama u BiH i Dijaspori. Imajući u vidu potrebu da se pomenuto pitanje riješi na kvalitetan i odgovarajući način, svim džematlijama u zemlji i Dijaspori skreće se pažnja da se kroz rasprave, komentare i forume postojećih web portala, izjasne o visini članarine, kako bi uzeli učešće u donošenju konačne i obavezujuće odluke koja na snagu stupa početkom naredne godine.

 

Na inicijativu zakupca prostorija Medžlisa IZ-e Žepa Nermina Omanovića, raspravljalo se i o visini naknade za iznajmljivanje prostora i uvjetima poslovanja trgovine. Donesen je zaključak da će postojeći ugovor biti ispoštovan kroz izmirenje potraživanja prema Medžlisu IZ-e Žepa do kraja ove godine, a da će se s početkom naredne godine iznalaziti rješenje za produženje ugovora.Naredna sjednica biće održana polovinom januara. 

Komentariši