Metuzalem od 450 ljeta

Radnici Šumskog gazdinstva iz Rogatice na Borikama su ogradili i postavili tablu s natpisom oko najstarijeg živog stabla u Bosni i Hercegovini, a možda i na prostorima bivše Jugoslavije. Reč je o stablu mečije ljeske za koju stručnjaci tvrde da je stara 450 godina i pod zaštitom je države. Nedaleko od ove ljeske nalazi se i stablo njene “kćerke” za koju mještani kažu da ima oko stotinu godina.

 

 

Metuzalem od 450 ljeta 

Najstarije živo stablo u BiH – mečija ljeska, nalazi se na Borikama kraj Rogatice i još ujvek na njemu rađaju lješnici Radnici Šumskog gazdinstva iz Rogatice na Borikama su ogradili i postavili tablu s natpisom oko najstarijeg živog stabla u Bosni i Hercegovini, a možda i na prostorima bivše Jugoslavije. Reč je o stablu mečije ljeske za koju stručnjaci tvrde da je stara 450 godina i pod zaštitom je države. Nedaleko od ove ljeske nalazi se i stablo njene “kćerke” za koju mještani kažu da ima oko stotinu godina.

 

 

 

 – Oba stabla još daju rod. Lješnici su malo manji od običnih sa divlje ljeske, a seljaci se hvale da mlađe stablo ovog drveta godišnje daje oko 200 kilograma roda – kaže Aleksandra,  predsjednica Turističke organizacije Rogatice.Stručnjaci u vreme austrougarske vladavine pokušali su da šupljinu u centru stabla zapuše nekom masom koja je vremenom istruhla. Iako po narodnom vjerovanju grom ne udara u ljesku, na njenom starom stablu vidljivi su brojni ožiljci gromova.     

Komentariši