Otkriven identitet uhapsenog

Stojan Perković je pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, a osumnjičen je da je na području općine Rogatica počinio krivično djelo zločin protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH. Stojan Perković osumnjičen je da je, između ostalog, odgovoran za nezakonito zatočenje, zlostavljanje i premlaćivanje, te ubistva više desetina civila bošnjačke nacionalnosti na području općine Rogatica.

 

 

Uhapšen rogatički krvnik Stojan Perković

 

 

 Stojan Perković je osumnjičen zlostavljanja i ubistva više desetina civila bošnjačke nacionalnosti na području Rogatice…

 

 

15.01.2009.

 Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su po nalogu tužioca Regionalnog tima III Posebnog odjela za ratne zločine, lišili slobode osumnjičenog Stojana Perković rođenog 03.10.1944. godine u mjestu Lađevine – općina Rogatica.Stojan Perković je pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, a osumnjičen je da je na području općine Rogatica počinio krivično djelo zločin protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH.
On je osumnjičen da je kao pripadnik Vojske Republike Srpske(VRS) – komandant čete iz mjesta Lađevine, u periodu od juna pa do kraja 1992. godine, u okviru širokog i sistematskog napada usmjerenog protiv nesrpskog civilnog stanovništva općine Rogatica, znajući za takav napad, izvršio, podsticao, pomagao, te znao, a nije spriječio niti kaznio ubistva, prisilne nestanke, teška oduzimanja fizičke slobode, silovanja, progon civilnog stanovništva nesrpske nacionalnosti na nacionalnoj, etničkoj, vjerskoj i spolnoj osnovi, te druga nečovječna djela učinjena u namjeri nanošenja velikih patnji, ozbiljnih fizičkih povreda i narušavanja zdravlja.
Stojan Perković osumnjičen je da je, između ostalog, odgovoran za nezakonito zatočenje, zlostavljanje i premlaćivanje, te ubistva više desetina civila bošnjačke nacionalnosti na području općine Rogatica.– Tokom dana postupajući tužilac saslušat će osumnjičenog, nakon čega će odlučiti o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora – navodi se.

Autor: FENA

 

   

 

Komentariši