Dogovoren kredit za razvoj agrara

Ukupna vrijednost projekta je 9,4 miliona dolara, od čega je kreditna linija koju će RS ostvariti posredstvom IFAD-a 6,4 miliona dolara. Kontribucija iz budžeta RS iznosi milion maraka, a krajnji korisnici su dužni da obezbijede 1,9 miliona KM”. Projekat će biti sproveden u narednih pet godina i obuhvata 14 opština u RS – Bileću, Višegrad, Istočni Stari grad, Trnovo, Berkoviće, Istočni Mostar, Kalinovik, Nevesinje, Rogaticu, Rudo, Čajniče, Ljubinje, Novo Goražde i Foču. Džombić je napomenuo da su te opštine izrazito nerazvijene, osim Foče, koja je u društvu srednje razvijenih.

 

 

Dogovoren kredit za razvoj agrara  

 RIM – Delegacija RS uspješno je (decembar 2008) privela kraju pregovore s Međunarodnim fondom za razvoj poljoprivrede (IFAD) o realizaciji projekta unapređenja života i privredne aktivnosti u ruralnom području RS, vrijednog 9,4 miliona dolara, potvrdio je ministar finansija RS Aleksandar Džombić.Džombić je rekao da je  u Rimu, gdje je sjedište IFAD-a, potpisan zapisnik o ispunjenim uslovima, a da će ugovor o kreditu biti potpisan nakon što bude provedena procedura u Narodnoj skupštini i Vladi RS.“Ukupna vrijednost projekta je 9,4 miliona dolara, od čega je kreditna linija koju će RS ostvariti posredstvom IFAD-a 6,4 miliona dolara. Kontribucija iz budžeta RS iznosi milion maraka, a krajnji korisnici su dužni da obezbijede 1,9 miliona KM”, precizirao je Džombić.

On je dodao da će kredit biti dobijen na 20 godina, uz grejs period od pet godina po veoma povoljnim kamatnim uslovima.“To je pola od referentne kamatne stope koja u ovom trenutku iznosi 2,14 odsto “, precizirao je Džombić.Prema njegovim riječima, projekat će biti sproveden u narednih pet godina i obuhvata 14 opština u RS – Bileću, Višegrad, Istočni Stari grad, Trnovo, Berkoviće, Istočni Mostar, Kalinovik, Nevesinje, Rogaticu, Rudo, Čajniče, Ljubinje, Novo Goražde i Foču.

Džombić je napomenuo da su te opštine izrazito nerazvijene, osim Foče, koja je u društvu srednje razvijenih.Ministar finansija RS rekao je da je namjena projekta unapređenje ruralnih područja, razvoj poljoprivrede, izgradnja infrastrukture, prvenstveno za poljoprivredu, kao i pomoć prilikom organizacije poljoprivrednih gazdinstava iz zadrugarskog odnosa.“Smatramo da je ovo dobar nastavak saradnje sa IFAD-om i da ćemo u budućnosti imati očekivane rezultate, kao i veoma dobru i uspješnu saradnju”, naglasio je Džombić. 

Komentariši