Produžen pritvor Stojanu Perkoviću

Sud BiH, na prijedlog Tužilaštva BiH, produžio je danas pritvor Stojanu Perkoviću, osumnjičenom za zločin protiv čovječnosti počinjen u Rogatici, za još dva mjeseca, javila je Balkanska istraživačka mreža (BIRN).Odlukom Suda BiH, pritvor može trajati do 13. aprila 2009. godine. Nasuprot tome, Perkovićev branilac Radivoje Lazarević istakao je…..

 

 

 

Produžen pritvor Stojanu Perkoviću

 

 

Osumnjičen za zločin protiv čovječnosti počinjen u Rogatici…

 

  

Sud BiH, na prijedlog Tužilaštva BiH, produžio je danas pritvor Stojanu Perkoviću, osumnjičenom za zločin protiv čovječnosti počinjen u Rogatici, za još dva mjeseca, javila je Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

 

Odlukom Suda BiH, pritvor može trajati do 13. aprila 2009. godine. Perković je osumnjičen da je, kao komandant čete pri Vojsci Republike Srpske (VRS), od juna do kraja 1992. godine u mjestu Lađevine, općina Rogatica, učestvovao u ubistvima, prisilnim nestancima, silovanjima i progonu nesrpskog civilnog stanovništva, te drugim nečovječnim djelima. Perković se, zbog “straha od mogućeg utjecaja na svjedoke”, u pritvoru nalazi od 15. januara ove godine, kada su ga uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).  
Na ročištu za produženje pritvora koje je održano danas, tužiteljica Božidarka Dodik kazala je da je i težina djela relevantna za određivanje pritvora, jer se Perković sumnjiči za zločin protiv čovječnosti, za koji se može izreći kazna dugotrajnog zatvora. 
Nasuprot tome, Perkovićev branilac Radivoje Lazarević istakao je da težina djela nije dovoljna da bi se produžio pritvor, te je u svom izlaganju rekao da osporava navode Tužilaštva da bi osumnjičeni mogao utjecati na svjedoke. 
– Svjedoci, kako je rečeno, ne žive u Rogatici, pa je, prema tome, mom branjeniku onemogućeno, ili bar otežano, da utječe na njih. Radi se o jednom apstraktnom strahu i ne postoji nijedan opravdan razlog za produženje pritvora, kazao je Lazarević.

 

Komentariši