Mevlud i druženje

Jaki snijeg, oluja, klizava cesta i neočišćeni putevi, u subotu, 07. marta 2009. godine, uz Allahovu, dž.š., pomoć i odlučnost Žepljaka i prijatelja žepske kotline, nisu bili prepreka da se u skladu sa ranijim dogovorima okupe u gođenskoj džamiji, prouče Mevlud u povodu rođenja Muhammeda, s.a.v.s., i druže se u džamijskom ambijentu.

 

 

 

 

 

 

Mevlud i druženje  

 

  Pokret je ispred džamije Kralja Fahda, preko Vijećnice, pravac Gođenja. Usput se sa vozilima pratimo u slučaju potrebe za pomoć jednih drugima, zastajemo u Rijekama da prezalogajimo i nadišemo se svježeg zraka, a onda preko Sadilova čajra, Ledenog dola, Rize i Maćehe, dolazimo na Rampu, gdje ostavljamo vozila i krivudavim putem se pored šehidskog obilježja i vode Rakovac, spuštamo do džamije, gdje nas na njenom ulazu dočekuju dobri domaćini: Elvedin ef., Hurem, Sadet, Merdan, Zajko., Nedžad L. i h. Nedžad M.

 

 Pripremamo se za podne namaz, a sa munare gođenske džamije tačno u 12,00 sati hadžija Mehmed Mujkić zauči ezan. Učinio je to sa munare džamije iz dva razloga: 1) da se podsjeti na vrijeme prije agresije na BiH, kada se sa munare ove džamije učio ezan, a gođenci ostavljali redovne poslove i odazivali se na njega i 2) zbog nestanka struje i nemogućnosti korištenja ozvučenja.

 

 

Formiramo safove i kada se okrenuh i vidjeh puna tri safa muškaraca i saf i po žena, obuze me radost. Stotinu prisutnih braće i sestara među kojima su: hafiz, pet imama, trinaest hadžija, doktori, inžinjeri, profesori, poduzetnici, poljoprivrednici i penzioneri je u ovom olujnom danu posvjedočilo veliku ljubav prema Allahu, dž.š., Poslaniku, s.a.v.s., našoj vjeri islamu i rodnom kraju.

 

 Nakon klanjanja podne namaza, ašere je proučio hfz. Salih ef. Halilović, imam Begove džamije u Sarajevu, naš žepljak, unuk rahmetli Ćamil-age i rahmetli Nurke Halilović. Elvedin ef. Selimović, imam u Gođenjima selami prisutne i daje kratke savjete.

 

 

 Program se nastavlja učenjem Mevluda: Vezire Omerspahić, majke i supruge šehida, vrijedne povratnice, Edin ef. Šljivara, žepskog imama i studenata Fakulteta islamskih nauka Sejida Strike i Saudina Gobeljića, te recitacijama mladih gođenjaca: Murata i Muamera Šahića, Nejre Muratović i Fatime Lilić.U toku programa se dijele mevludske bobe i šerbe, koje su obezbijedili vrijedni domaćini.

 

 Pred kraj programa, prisutnima se kraćim govorom o Poslaniku, s.a.v.s., obatio Nezim ef. Halilović Muderris, uz naglašavanje važnosti slijeđenja sunneta Muhammeda, s,a,v,s,, te je pozvao sve žepljake, od Rijeka do Pripečka, da se aktivnije uključe u vjerske aktivnosti na području našeg Medžlisa, da dosatve detaljne podatke o sebi i članovima porodica, radi sačinjavanja baze podataka, te važnosti učlanjenja u IZ-u Žepe.

 

 Potom su ašereta proučili: Sejid Strika i hfz. Salih ef. Halilović. Na kraju je dovu proučio Elvedin ef. Selimović. Po završetku Mevluda, hadžija Enes Hrusto, iz Kaknja, prisutnima je pročitao dvije pjesme: “Šehidska česma” i “Pjesma o žepljaku Muderrisu” i premijerno sa mobitela pustio ilahiju “Poruka šehida”, koja govori o žepskom šehidu. Hadžija je napisao i komponovao pomenutu ilahiju, a proučio je Mehemd ef. Delić, iz Kaknja. Pomenute pjesme i ilahija su izmamile suze prisutnih, a naš dobri hadžija Enes Hrusto, iz Kaknja, želi u toku godine objaviti knjigu o Žepi, a sav prihod usmjeriti za IZ-u Žepa. Druženje uz kahvu, halvu i kolače, te popunu podataka nastavili smo do ikindije.

 

 Ne mogu a da ne spomenem naše dobre majke, sestre i supruge, koje su i ovoga puta pripremile halvu, kolače, kahvu i šerbe. Neka ovo naše druženje bude poticaj svim žepljacima da se bez obzira gdje bili, na sličan način druže i još bolje upoznaju, te da kroz članarinu i priloge izvršavaju svoje obaveze prema matičnom džematu i Medžlisu.   

 

 

 

 

Nakon klanjanja ikindije namaza, uz Gođenje idemo do naših auta, na Rampi, a onda većina vozila kreće put Sarajeva, a mi: hfz. Salih, Zulfo, Nijaz, h. Enes, Nihad, Mujo i ja idemo do Budičina potoka, da posjetimo kabur šehida Hamida Divovića, nazovemo mu selam i proučimo Fatihu.A onda put Sarajeva, gdje nas na Romaniji dočekuje jak snijeg.

 

 Ulazimo u blještavo Sarajevo, u kojem je jutrošnji snijeg već okopnio, sretni što smo se u ovom snježnom danu družili u našim Gođenjima!Naše slijedeće druženje je inša-Allah 04. aprila 2009. godine, u džamiji u Podžeplju…Dođite da se još bolje upoznamo i još više volimo u ime Allaha!!!

 

 Allahu, ti od nas primi ovo hairli djelo!!! NH Muderris       

 

Komentariši