Sjecanje na Dinu Arukovica

Evo kako prolaze godine a da dane i ne spominjem, tako i meni pade naum jedan decko iz Rogatice. Ove recenice mogu biti cak i suvisne za raju koja je poznavala naseg veoma mladog Rogaticanina koji preseli na ahiret. Naime decko kojem sam ja a i mnogi moji sugradjani zahvalan/ni na njegovom nezaboravnom humoru rodjen je ne tako davne 1971.g. u Rogatici.

Stanovao je nekako na pola puta izmedju Kosturnice i Podhrida, a zvao se kao sto se i danas danile spominje Dino Arukovic, zvani ili poznatiji kao Zoff. Zoff bijase  generacija ispred mene ali ko je zato mario jer smo mi naleti bili vazda ista generacija.

Dio mog djetinjstva sam na neki nacin proveo pored ili sa Zoff-om. Ponekad sam u njemu vidio  na neki nacin mog idola. Uvijek je bio hrabar i znao se istaci sa vlastitim sposobnostima da zna kad je dosta. Dino je bio nasa raja, nikog nije mrzio a nije se nikoga ni bojao. Bio je vazda na svojim nogama iako je imao braću koja bi mogla da ga da stite. Sjecam se jedne spike pred osnovnom skolom Ragib Dzindo. Igrli smo klikera, kad eto nam Zoffa.

Veli on: „ Hajmo igrati novu igru!

Cuj novu, kako ba to?

Veli Dino, brojacemo, pa ko ispadne morat ce od sviju ucesnika u igri dobit nogu pozada.Jednoglasno smo svi rekli da,iako se ne mogu sjetiti ko je sve bio tad u igri, ali se dobro sjecam da je Dino imao pik na Predraga Ujica–zvanog Guja.

Zoof je poceo sa okoš –bokoš……. kokoš…… pa kad je vidio da nece pasti kocka na Guju nastavi….najvarenijih do najvarenijih komada, komadica jaja.Tada smo svi zanijemili jer svi smo znali da se tako ne broji, ali sam ja ubrzo shvatio kad mi je Dino namignuo, i kocka je pala svecano na Guju. Mozete samo zamisliti kako je bilo Guji, koji je morao istrpiti sve od nas.

Ovo je samo jedan od nebrojenih Dininih marifetluka. Sada Dino nije medju nama preostalim zivima u fizickom smislu, ali je zato duboko u nama u nasim sjecanjima, i ne smijemo dozvoliti da se zaborave prvi drugovi kao i prijatelji, jer oni nikad ne umiru.Tako Dino-Zoff zivi u mojim a nadam se i vasim mislima tamo negdje u pozadini samo sto se treba malo prisjetiti.

Da mu dragi Allah podari lijepi Dzenet za njegovu mladost.

 

 

 

 

Sin Dine Arukovica, koji nije zapamtio oca.

Komentariši