Kod Zije u Beharu

Subota ujutro,Bas Carsija,turisti,miris cevapa,jednostavna i prepoznatljiva slika naseg seher Sarajeva.

STAKLO, BEHAR, MRKVA, ROCK sve u 50 metara.

Iako je jutro,mnogo svijeta u ovih 50 metara, ja se u momentu osjetih kao stranac. Govore razne jezike,nigdje ono nase :Djesi ba.
A da se tako ne bi osjecao odoh ja kod Zije u Behar.Na vrata,odmah druga atmosfera, sirok osmijeh i dobrodoslica:Bujrum Zambi,otkud ti ,pita nas Zijo.Eto put me nanio,ali ne moze se van adeta moj Zijo,prvo u Behar na kahvu pa onda poslovi,odgovorih mu.

Inace Behar je otvoren daleke 1975 godine i vrlo brzo postao kultni lokal.Kultni lokal iz mnogo razloga.
U beharu se skupljala Rogaticka intelegencija,Rogaticka mladost,i danas je to tako.

U beharu su se desile prve ljubavi,prvi sastanci,raja se okupljala da odatle krenu kao navijaci svoje Mladosti,da navijaju za svoje asove u fudbalu: Seprku, Cigu, Hapu, Hazu, Didu, Kacu, Stuhnju, Cesona, Pavu, Silju i mnoge druge.

U kosarci: Golija, Selija, Zirgu, Midu, Curku, Sulju, Sizija, Pavu, Armina,   u rukometu da navijaju za: Kajeta, Nasku,Lastiku, Kevu, Bucu, Neda, Corbicu i mnoge druge asove koji obiljezise jedno vrijeme i jedan grad.

I danas dok sjedim gledam susret komsija iz Trebinja nakon toliko godina, komsije Srbi i Muslimani sreli se na kahvi kod naseg Zije. Komsinica veli: “Evo nas kao u dobra stara vremena kafa sa rahatlokumom”.Lijep momenat i vrijedan paznje.
 
Znao sam cesto,dok sam bio na sluzbi u Mostaru dovesti svoje kolege iz cijele bivse drzave  na kahvu,rahatlokum i smreku u Behar  kod Zije.Moje bi kolege izlazile prezadovoljne,uslugom ,kvalitetom i atmosverom.

Nas Zijo rodjen je 1957 godine,svoje skolske raspuste,praznike provodio je u Rogatici sa Rogatickom rajom.Rastao je i stasavao sa svojim rajom koju Zijo izuzetno cijeni postuje i voli.Kahva je kahva,ali nekako u Beharu drukcije mirise,da li zbog Zijinog umijeca ili ta poruka stize iz podsvijesti,pa to je dio nase Rogatice.
I danas se okupljaju stari i mladi Rogaticani koji iz ovih ili onih razloga zive u Sarajevu.

Zijo selami i pozdravlja sve Rogaticane sa pozivom:Bujrum na smreku,na kahvu sa rahatlokumom,na druzenje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentariši