Meru i Badža vrhunski keramičari!

 

Ova priča je o dvojici rogatičkih majstora, keramičara a tu je ujedno i posjeta kod Nanetovih. Prošle godine saznah da su naši sugrađani, naša raja –  Badža i Meru vrsni keramičari i odmah napravismo dogovor. Treba da postavimo pločice na balkon i vanjsko stepenište…. 

 

 

Raja za raju

Ova prica ide o dvojici rogatickih majstora, keramicara a tu je ujedno i posjeta kod Nanetovih. Prosle godine bijase da saznadoh da su nasi sugradjani, nasa raja: Badza i Meru vrsni keramicari i odmah napravismo dogovor. Treba da udarimo plocice na balkon i vanjsko stepeniste.

 

 


 

 

 
 

 

Dogovorismo se da njih dvojica to odrade ali ispostavilo se da se istovremeno treba raditi isti poso i kod naseg Naneta. Tako istovremeno Meru zapoce radove kod nas u Hadzicima a Badza kod Nanetovih u Buca Potoku.  

Vodio sam racuna da Merua ne ometam u poslu makar do podne jer ako sam ja prisutan onda od posla ne bude nista. Udarimo pricu, asociranje uspomena o nasem zivotu u staroj Rogatici.

 


  

 

Meru je ipak uspio privesti poso kraju a ko je god od komsija naiso divio se njegovom majstorluku. Ja dodam samo onako uz put da je majstor moj iz Rogatice…

Kako sam znao da je i nas Nane stigo na odmor u Bosnu zovnuh ga jedno jutro da se vidimo. Nismo se vidjeli jos od prije rata i zahvaljujuci nasoj Rogatica. com saznadosmo jedan za drugog i eto se i sretosmo i vidjosmo. Nane je u ratu bio dobro ranjen i ostali su mu veliki oziljci.   

 

 
  

Nane trenutno zivi sa svojom cetveroclanom porodicom u Irskoj i kao dosta nas sanja o povratku jednog dana. Kod Naneta na spratu radna atmofera, Badza radi keramiku i gleda u svoju vaser vagu jer sve mora biti pod konac. Ono sto je odradio primjecujem da je majstorski odradjeno.

 

 


 
  

 

Utome stize i Nanetov stariji buraz Ibrahim. Selamimo se i nastavljamo pricu o Rogatici i nasoj raji. Dok zene sjede na prvom spratu mi muhabetimo. Drago mi sto u jednoj kratkoj posjeti vidjoh trojicu iz nase rogaticke raje…

Ovih dana ocekujemo Nanetove da se vrate sa odmora iz Bosne i zelimo im sretno i ugodno putovanje.   

 

Komentariši