Apel za pomoć

Od kobnog 11. novembra 2007. godine Nerminovi roditelji čine sve što je u njihovoj moći. Tokom vše od 600 dana koliko njihov sin u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu leži u komi, majka mu samo dva dana nije bila u posjeti. U maju prošle godine izgledalo je kao da će se probuditi, no, onda je ponovo pao u duboku komu; srce i disajni organi na trenutak su bili zastali. Liječnici kažu da je on u tzv. budnoj komi.  

 

nermin

Od kobnog 11. novembra 2007. godine Nerminovi roditelji čine sve što je u njihovoj moći. Tokom vše od 600 dana koliko njihov sin u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu leži u komi, majka mu samo dva dana nije bila u posjeti. U maju prošle godine izgledalo je kao da će se probuditi, no, onda je ponovo pao u duboku komu; srce i disajni organi na trenutak su bili zastali. Liječnici kažu da je on u tzv. budnoj komi

POMOZIMO DA SE NERMINU VRATI OSMJEH NA LICE!

Žiro račun: Hamdija Ćesko (pomoć za liječenje Nermina)
Hypo Alpe-Adria bank d.d
Swift code bank HAABBA 22
IBAN BA393060123779439967

Photobucket

napomena: broj bankovnog računa koji je bio prethodno objavljen (27. i 28. jula) nije bio ispravan, ovaj novi broj je u redu. Ukoliko je neko prepisao prethodni broj molim da ga ne koristi već da koristi ovaj novi broj koji je objavljen i u tekstu i gore iznad slike. Hvala.

Nesvakidašnji crni rekord u KCUS-u: Nermin Ćesko iz kome se ne budi 20 mjeseci.

Photobucket

Od kobnog 11. novembra 2007. godine Nerminovi roditelji čine sve što je u njihovoj moći. Tokom vše od 600 dana koliko njihov sin u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu leži u komi, majka mu samo dva dana nije bila u posjeti. U maju prošle godine izgledalo je kao da će se probuditi, no, onda je ponovo pao u duboku komu; srce i disajni organi na trenutak su bili zastali. Liječnici kažu da je on u tzv. budnoj komi

Photobucket

Ovog 11. jula navršilo ae se tačno 20 mjeseci otkako se 21-godišnji Nermin Ćesko, naš Žepljak, iz sela Hrastovi kod Fojnice ne budi iz kome. Iz Centra za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju KCUS-a gdje je trenutno smješten ne žele davati nikakve informacije. Između redova, za jedne je otpisan, za druge fenomen koji će pobijediti trku za život.

Photobucket

Vrijeme u kući njegovih roditelja, Hamdije i Nihade, otkako je Nermin doživo nesreću tog kobnog jutra je stalo. Šok, nevjerica i bol traju predugo. Strah im ulijeva i zvonjava telefona. Možda je neki haber za Nermina pomisle panično skoro svaki put kad zazvoni.

-Samo da se hoće probuditi, pa kako-tako kaže kroz suze Nerminova majka Nihada. Koštunjava, upalih očiju, već na prvi pogled odaje da je iscrpljena i da je mori velika tuga.

-“Dvadeset mjeseci kao 20 godina.” – othukuje.

Photobucket

Mladalački život

Nermin je, kažu njegovi poznanici, bio primjeran i dobar momak. Vikendom je radio kao konobar u disko klubu -Pacifik- u Kiseljaku. Ostalim danima vrzmao se oko oca Hamdije, inače samostalnog keramičara.

To jutro se vraćao sa posla. Bilo je oko četiri sata i 30 minuta. Sa njim u kolima su bili i njegovi prijatelji Darko Stapić (21), Miroslav Lalić (22) i Dragana Bencun (22) koje je trebao odvući njihovim kućama.

Šta se desilo na kobnoj krivini u Pločarima i zašto je Nermin sletio sa ceste, svega nekoliko kilometara od rodne kuće, niko tačno ne zna kazati. Čak su i policijski izvještaji dosta šturi. Iz Policijske uprave Kiseljak jedino saznajemo da Nermin to jutro nije bio pod djejstvom alkohola.

-Nije da je vozio 40 km, koliko je pisalo na saobraćajnom znaku. Ali nije ni divljao. Mislim da je za udes kriva mokra cesta. Sjećam se samo strašnog udara. Poslije, vriska, dreka, krv… prisjeća se Darko Stapić koji je za vrijeme nesreće sjedio na mjestu suvozača. On, kao i ostalo dvoje Nerminovih prijatelja zadobili su samo lakše povrede. Nermin je, nažalost, prošao sa tri polomljena rebra, napuknućem glave, oštećenjem pluća, krvnim podlivima… Liječnici kažu da je u Centar urgentne medicine u Sarajevu dovezen u kritičnom stanju. U život se vratio nekim čudom. -Slučaj je predat tužilaštvu SBK i dok se Nermin ne probudi, on se ne može završiti objasnio je kratko Ešref Kučuk, policajac iz PU Kiseljak i Nerminov poznanik. Opisujući Nerminov automobil, kojeg je mladić kupio dva mjeseca prije nesreće, kaže da je ford eskort izgledao kao bumerang. Doslovno se smotao oko debla hrasta u kojeg je mladić udario.

Greška ljekara ili zla sudbina

Po fojničkim kafićima kruže priče da je za Nerminovu višemjesečnu komu krivo osoblje Hitne pomoći, koji su ga na putu od Fojnice do Sarajeva (oko 50 km) prevozili. Navodno, Nerminu na vrijeme nije dat kisik, što je izazvalo oštećenje mozga. Roditelji, pak, takve optužbe smatraju neozbiljnim. Ne žele ni pomišljati da je za nesreću njihovog sina kriva nečija nemarnost.

-Tako je trebalo biti i niko to nije mogao promijenti kaže Nihada.

Photobucket

Od kobnog 11. novembra 2007. godine Nerminovi roditelji, kao i ljekari, čine sve što je u njihovoj moći. Tokom više od 600 dana koliko Nermin u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu leži u komi, majka mu samo dva dana nije bila u posjeti.

-Napravim ovako pa odnesem, napitam ga, presvučem. Neka mi je barem lijep. U hranu mu stavim propolis kapi, med, matičnu mliječ… da ga ima šta držati… Učim dove i molim dragog Allaha da mi ga vrati kaže uplakana Nihada dok za starim šporetom kuha šampinjone i rižu. Objašnjava da će to kasnije izmiksati da bi Nermin lakše mogao progutati. Tako svaki dan. Bez prekida.

Uz Nermina je cijela Fojnica: prijatelji, rodbina, komšiluk… Pomažu svi koliko mogu. Roditelji su zadovoljni i sa ljekarskom uslugom. Kažu da Nermin ima tretman kakav bi imao i u najeminentnijim klinkama svijeta. (A da li ima, možete prosuditi po slikama u prilogu.) Opet, sve je u Božijim rukama.

Photobucket

Djevojka Hana

-Ima Nermin i djevojku, Hana se zove. Ide mu skoro svake sedmice u posjetu. Kada je Nermin bio na apratima, išla je i gledala ga kroz prozor

Photobucket

kaže otac Hamdija. Nevješto pokušava odglumiti hladnoću i ponos. Bol i tugu odaje suza koja se polahko spustila niz njegov obraz.

Photobucket

Nermin Ćesko je u komi od prvog dana nesreće i do pisanja ovog teksta (18. jula 2009.) nije se probudio. Šest mjeseci je bio pod aparatima, danas je na Intenzivnoj njezi KCUS-a. U maju prošle godine izgledalo je kao da će se probuditi, no, onda je ponovo pao u duboku komu; srce i disajni organi na trenutak su bili zastali. Vraćen je zahvaljujući brzoj intervenciji liječnika i elektrošokovima. Od tada do danas, stanje se ne mijenja. Liječnici kažu da je on u tzv. budnoj komi.

Photobucket

Photobucket

-Ponekad nam stisne ruku, imamo osjećaj da će se probuditi. Ljekari nas ohrabruju, kažu da će se probuditi, ali da će trebati vremena. Samo da nam je dočekati taj dan kažu roditelji.

Photobucket

Nerminov oporavak je skup i neizvjestan, a od četveročlane porodice radi samo njegov otac Hamdija.

Photobucket

Photobucket

Photobucket 

I na kraju, obratio bih se svima koji ovo pogledaju i pročitaju sa pitanjem:” MOŽEMO LI POMOĆI NERMINU, MOŽEMO LI POMOĆI NERMINOVIM RODITELJIMA HAMDIJI I NIHADI DA HIM SE NERMIN VRATI BUDAN I ZDRAV?”
NEMOJMO OSTATI NIJEMI!
UČINIMO NEŠTO!

Brojevi telefona na koje možete kontaktirati Nerminove roditelje su:

mobilni 38761598233

kućni 38730594286

Žiro račun: Hamdija Ćesko (pomoć za liječenje Nermina)
Hypo Alpe-Adria bank d.d
Swift code bank HAABBA 22
IBAN BA393060123779439967

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Komentariši