Na druženje došlo više od 100 Konakovića

 

U selo Tmorni Do došli iz cijelog svijeta

Ponosni na Dinu, najboljeg sportistu među njima, pjevačicu Arnelu, vijećnicu iz Vogošće Alisu… 

 

 

 

 

29.07.2009. 05:00

U selu Tmorni Do kod Rogatice održano je treće okupljanje familije Konaković. Više od 100 Konakovića stiglo je iz nekoliko evropskih zemalja na druženje čiji je cilj međusobno upoznavanje i učvršćivanje u namjeri da se zavičaj ne zaboravi.

– Inicijator ovih okupljanja je Edo Konaković iz Parževića kod Sokoca. Ima nas u Švedskoj, Danskoj, Njemačkoj, Švicarskoj, SAD, kao i širom BiH. Planiramo uređenje mezarja i sela koja su uglavnom spaljena i zarasla u korov. Niko od nas nikad nije prodao ni metar zemlje, niti postoji cijena po kojoj bi to uradio – kazao nam je Zijo Konaković, jedan od organizatora.

Konakovići su posebno ponosni na Dinu Konakovića, najboljeg sportistu među njima, te pjevačicu Arnelu, vijećnicu iz Vogošće Alisu, te brojne poduzetnike, advokate i druge uspješne članove porodice.

Galib strijeljan u Jasenovcu

Prihvaćena je inicijativa Fadila Konakovića (77), najstarijeg u familiji, o osnivanju porodičnog fonda koji će nositi ime Galiba Konakovića, koji je sa 19 godina strijeljan u Jasenovcu. Iz tog fonda pružat će se pomoć bolesnim članovima familije, te mladima koji se školuju.

 

Autor: Al. B.

 

(Izvor: Avaz)

Komentariši