Masovna grobnica u Vragolovima

Tragajući za posmrtnim ostacima supruge Ramize i punice Habibe, masovnu grobnicu u Vragolovima kod Rogatice prije osam godina otkrio je Jusuf Karahmet, nekoliko mjeseci nakon što se vratio svojoj kući.
– Slučajno sam naišao i vidio dio odjeće kako viri iz zemlje. Povukao sam i izvukao dvije potkoljenične kosti. Suprugu, punicu i još tri žene iz sela nikad nisam našao, a zaklane su u Vragolovima – ispričao nam je Karahmet jučer tokom posjete lokaciji nekadašnje grobnice iz koje su ekshumirana tijela žepskih heroja 

 

 

 

Preuzeto iz Avaza

 

Izgledalo je kao da su spavali
 
 
 
Tragajući za posmrtnim ostacima supruge Ramize i punice Habibe, masovnu grobnicu u Vragolovima kod Rogatice prije osam godina otkrio je Jusuf Karahmet, nekoliko mjeseci nakon što se vratio svojoj kući.

Ostaci piljevine

– Slučajno sam naišao i vidio dio odjeće kako viri iz zemlje. Povukao sam i izvukao dvije potkoljenične kosti. Suprugu, punicu i još tri žene iz sela nikad nisam našao, a zaklane su u Vragolovima – ispričao nam je Karahmet jučer tokom posjete lokaciji nekadašnje grobnice iz koje su ekshumirana tijela žepskih heroja.

Krajem oktobra 2001. godine sekundarnu grobnicu u kojoj su tijela nađena s ostacima piljevine iz rogatičke pilane, posjetio je član Komisije za traženje nestalih Jasmin Odobašić, a ekshumacija je obavljena 3. novembra iste godine. Ekshumirano je devet kompletnih tijela, a dvije lobanje nađene su nekoliko metara van grobnice.

– Samo su dvojica bila u cipelama, a svi ostali su na nogama imali opanke. Tek dvije-tri osobe su imale pantalone i košulje. Izgledali su kao djeca, mladići. Kad su ih poredali na one vreće, baš kao da spavaju – priča Karahmet, koji još ne vjeruje da se među žrtvama nedaleko od njegovog sela nalazilo i tijelo pukovnika Armije RBiH Avde Palića.

 
 

Predati Mladiću

Na pregovorima o evakuaciji civila iz tzv. zaštićene zone Žepa 27. jula 1995. godine, u ukrajinskom kampu UNPROFOR-a na Bokšanici kod Žepe, zajedno s Palićem, kukavički su zarobljeni i Mehmed Hajrić i Amir Imamović, članovi ratnog Predsjedništva Žepe. Njihova tijela ranije su identificirana i ukopana u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu.

U Vragolovima smo jučer pronašli i Hamida Kulovca, šurjaka ubijenog Amira Imamovića. Hajrić i Imamović zarobljeni su zajedno s Palićem u kampu UNROFOR-a i predati ratnom zločincu Ratku Mladiću na Bokšanici.

Zna se ko je ubio Amira Imamovića

– Znam kako su zarobljeni, znam gdje je moj zet Amir Imamović bio u Rogatici, ko ga je saslušavao i odveo u rogatički Dom kulture. Živ je i svjedok koji je vidio kako ga je ubio pratilac Rajka Kušića. Oborio ga je na pod i nogom mu slomio vrat govoreći: “Šefe, o’ladio je” – kaže Hamid Kulovac, koji je obradovan viješću da je konačno pronađeno Palićevo tijelo.

Hajrićeve zadnje riječi

Prema dosad poznatim informacijama, Hajrić i Imamović bili su zatočeni u logoru Rasadnik kod Rogatice, dok je Palić isljeđivan u stanu jednog od oficira Vojske RS u tom gradu. Hajrić je, prema informacijama Esme Palić, mogao pobjeći i spasiti svoj život, ali je rekao: “Ako ja pobjegnem, ubit će Avdu”. U Rasadniku je bio toliko isprebijan da više nije mogao ni govoriti, ali je na zidu napisao “Znate li išta za Palu?”

Komentariši