Potvrđen identitet Avde Palića

Dodatna DNK analiza lobanje, odnosno zuba potvrdila je da posmrtni ostaci ekshumirani u novembru 2001. godine u Vragolovima kod Rogatice pripadaju pukovniku Armije RBiH, ratnom heroju odbrane Žepe Avdi Paliću. Ovo nam je sinoć, na osnovu rezultata analize urađene u Međunarodnoj komisiji za nestale osobe (ICMP), potvrdio Amor Mašović

 

Potvrđen identitet Avde Palića

 

Nakon što porodica prihvati rezultate, Palić će biti ukopan…

 

19.08.2009. 11:45

 

Dodatna DNK analiza lobanje, odnosno zuba potvrdila je da posmrtni ostaci ekshumirani u novembru 2001. godine u Vragolovima kod Rogatice pripadaju pukovniku Armije RBiH, ratnom heroju odbrane Žepe Avdi Paliću. Ovo nam je sinoć, na osnovu rezultata analize urađene u Međunarodnoj komisiji za nestale osobe (ICMP), potvrdio Amor Mašović, član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH.

Dodatna analiza izvršena je na zahtjev porodice, odnosno Palićeve supruge Esme, koja je na tome insistirala kako bi u potpunosti bila sigurna da je riječ o posmrtnim ostacima njenog muža. DNK analiza lobanje urađena je nakon prošlosedmične reekshumacije posmrtnih ostataka Palića sa parcele neidentificiranih osoba na groblju u Visokom, gdje je ukopan 2002. godine.

Mašović je kazao kako sad slijedi procedura u kojoj će nadležna tužiteljica Kantona Sarajevo Aida Ćatović zakazati identifikaciju, na kojoj će porodica potvrditi i zvanično prihvatiti rezultate DNK analize.

Nakon toga, u nekoliko narednih dana, pukovnik Palić bi trebao biti ukopan u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu.

 

 

Komentariši