Predati ključevi za osam povratničkih porodica

Predstavnici Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo posjetili su u petak povratničke porodice Ibre Konakovića, Arifa Hodžića, Šaćira Vatreša, Adila Bajića, Idriza Žige, Idriza i Nazifa Čavčića te Nazifa Avdića. Njihove kuće u selima Tmorni Do, Šatorovići, Živaljevići, Vratari, Štitkov Do, Čavčići i Purtići iz općine Rogatica obnovljene su po principu “ključ u ruke”,

 

KS: PREDATI KLJUČEVI ZA OSAM POVRATNIČKIH PORODICA U SELIMA NA PODRUČJU OPĆINE ROGATICA

SARAJEVO, 24. augusta (FENA) – Predstavnici Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo posjetili su u petak povratničke porodice Ibre Konakovića, Arifa Hodžića, Šaćira Vatreša, Adila Bajića, Idriza Žige, Idriza i Nazifa Čavčića te Nazifa Avdića.

Njihove kuće u selima Tmorni Do, Šatorovići, Živaljevići, Vratari, Štitkov Do, Čavčići i Purtići iz općine Rogatica obnovljene su po principu “ključ u ruke”, kako je planirano realizacijom Projekta “Povratak u istočnu Bosnu, općine Rogatica, Pale, Novo Goražde, Prača, Ustikolina i Goražde – 2008. godina”, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.

Finansiranje sanacije 49 stambenih jedinica, među kojima je i ovih osam, osigurano je udruživanjem 1.000.000 KM Ministarstva za rad, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo, 500.000 Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i 250.000 KM Ministarstva stambene politike KS-a.

Implementator Projekta je Humanitarna organizacija “Caritas”, koja u ovom projektu osigurava troškove implementacije.

Ovom prilikom, izvršen je tehnički prijem obnovljenih kuća te uručeni ključevi povratnicima.

Povratnici su izrazili zadovoljstvo i zahvalnost, jer su im kuće napokon obnovljene, te naglasili da se nadaju i donacijama kojim će riješiti svoju egzistenciju, a svoj povratak učiniti održivim. U pogledu toga s njima je obavljen i razgovor o njihovim željama i potrebama. Sve povratničke porodice su izrazile želju za nabavkom motokultivatora s dodatnom opremom.

U okviru tog projekta do danas je 31 stambena jedinica povratnika obnovljena i predata na korištenje, dok se sanacija preostalih 18 stambenih jedinica očekuje do kraja godine.

24.8.2009.

 (Fena)

Komentariši