Kako danas izgledaju Berkovići

U subotu, 22. 08. 2009. sam sa porodicom obisao podrucje MZ Berkovici –  tzv. Prodola opcina Rogatica. Pomenuta MZ se nalazi na relaciji puta Rogatice – Borike, odnosno na polovini pomenutog puta, lijevo skretanje od mjesta Osovo. Putem foto kamere sa mobilnog aparata sam napravio par snimaka – objekata koji su ostali ili se rade, zgrada bivše OŠ “Suljo Jahić” i džamija u Podgradcu – Berkovići Medžlis IZ u Rogatici. 

 
 
 
U subotu, 22. 08. 2009. sam sa porodicom obisao podrucje MZ Berkovici –  tzv. Prodola opcina Rogatica. Pomenuta MZ se nalazi na relaciji puta Rogatice – Borike, odnosno na polovini pomenutog puta, lijevo skretanje od mjesta Osovo. Putem foto kamere sa mobilnog aparata sam napravio par snimaka – objekata koji su ostali ili se rade i to:
 
 
 1. Zgrada bivse OS “SULJO JAHIC” Berkovici – podrucno odjeljenje od bivse OS “SULJO JAHIC” ( tzv. SVETI SAVA) Borike. Na snimcima se mogu vidjeti da pomenuta skola ne radi i da je potpuno devastirana. Umjesto  skolskog zvona, djackih klupa sa ucenicima zamjenu su nasle krave koje leze ispred i unutar zgrade skole. Mnogo je bilo poznatih i nepoznatih prosvjetnih radnika – ucitelja, a prisjetio bih se jednog dobrog ucitelja  rah. Hamdija Pavica iz Rogatice koji je radio davne 1968. g. i zadrzao se tri skolske godine. U predratnom periodu u skoli je radio  ucitelj Mustafa Setic iz  sela Setica, koji je u ratu bio u Zepi, a posle ratnom periodu i dalje radi u prosvjeti u OS ” Fatima Gunic” Sarajevo. Rat donosi neprilike odnosno razaranja sve sto je vrijedno za kulturu bilo kog naroda u BiH, ali mi je ne shvatljivo onaj narod koji je ostao da zivi i radi da nema morala i savjesti da ne zastiti da se u pomenutoj skoli ne secu zivotinje -krave.
 
 
 
 
2. Dzamija u Podgradcu – Berkovici IO- IZ Rogatica, koja je prenesena u elementima sagorenih temelja iz MZ Sokolovici opcina Sokolac, a prvi put je sagradjena davne 1972. godine. Ovaj nesretni rat, odnosno jedan narod ponovno je uradio zlo ne samo bosnjackom narodu da je ponovno zapalio i razrusio svetu bogomolju. Dragi Allah dz.s. dao je snage i volje opstalom bosnjackom narodu da se pocne sa radom odnosno  ponovnom izgradnjom dzamije, uz Allahovu pomoc bit ce zavrsena.
 
Nasa otrgnuta Rogatica i nikad zaboravljena, da je samo vise povratnika u grad, kao i prigradska naselja.
 
 
 
 
Selam svim Rogaticanima ma gdje da se nalaze.
 
Vama i vasoj ekipi “Ramazan Serif Mubarek Olsun”
 
Hasib Kepes

Komentariši