U Rogatici 31.7.2009

Na Biljinovcu, u Gracanici, kod Irfe na cevapima, a uz to sve i ezan sa Carsijske dzamije

 

 

U Rogatici 31.7.2009

 

Kad vec postavih onaj video – Niz Rogaticu – da onda nastavim i dalje po Rogatici.

Okrenuvsi auto vratismo se do autobuske stanice i najednom donesosmo odluku, ja i Zenga, da ipak prvo odemo malo na moje imanje na Biljinovcu i da se malo provozamo po mahalama Gracanice. Na Biljinovcu smo malo uredili mezare mog dzede Salihbega Cengica, njegove tetke i moje nene Izete koju smo svi zvali Hamma. Cudio sam se kako mezari nisu zarasli u korov osim sto su po njima rasle divlje kupine. Odlucismo da ih povadimo sa korijenima i tad otkrismo da je na mezarima sloj rizla (kamencica) debeo nekih dvadesetak centimetara. Zato korov nije mogo da raste. Kruska Zucka sazrela pa se popeh da stresem za pojesti i jednu kilu za ponijeti da probaju moji u Hadzicima. Neko ju je zapalio iznutra ali je ipak rodila.

Odatle se provozasmo mahalama Gracanice i vozeci se niz moju mahalu vidim radi bager na kuci rahmetli Alije Bradarca. Stanem i vikem: Imal Pike, kad mi se on javi. Parkiram i izadjemo da se poselamimo. Bijase tu i njegova seka Mensudija kao i ovaj iz Masovicevog tima za trazenje nestalih osoba. Nisu nista nasli. Ipak je izgleda tacna ona da su cetnici kasnije ubijeni narod vukli dole na Tekiju kod kuce rahmetli Murisa Garagica. Tu ili su ih zapalili ili nekud odvukli, postoje dvije verzije price.

Odatle odemo pred Irfinu rostiljnicu da istovarimo sokove koje smo povukli od Irfe iz Sarajeva. Parkiramo preko puta i krenemo uz carsiju. Navratimo kod Zambija u opstinu, zavrsimo poso i onda prohodamo do Baste. Poslije se vratimo u rostiljnicu da rucamo i cekamo da bude vrijeme dzumi. Vec smo odlucili da necemo ici u dzamiju na dzumu nego da napravimo jedan video zapis i onda picimo kod Pede na Bijele Vode.

A na dzumu sledeci petak ako Bog da..

 

Video: Ezan u Rogatici

 

 

{youtube}nnuduQhfDCQ{/youtube}

 

 
Porodicno mezarje

 

 
Nakon 18 godina ponovo sam jeo kruske Zucke

 


Pika i Mensi traze posmrtne ostatke ubijenog oca Alije.


Ispred kina ko nekad


Ispred Zimiceve radnje

 


Cevapi kod Irfe

 

Komentariši