Gradit će se MHE “Ustiprača” na rijeci Prači

Planirano je da MHE “Ustiprača”, instalisane snage 10 megavata, bude napravljena na rijeci Prači u mjestu Dub ispod kamenoloma, gdje će biti vodozahvat i brana na području opštine Rogatica, a mašinsko postrojenje na ušću Prače u Drinu kod starog željezničkog mosta u opštini Novo Goražde. Vlada RS dala je koncesiju na izgradnju MHE “Ustiprača” 2006. godine preduzeću “Hidro-invest” DOO Rogatica.

Gradit će se MHE “Ustiprača” na rijeci Prači

 

Cjevovod od brane do turbina ići će po staroj željezničkoj pruzi

 

 

Odbornici u Skupštini opštine Novo Goražde jednoglasno su usvojili odluku o planu  parcelacije zemljišta i dali saglasnost na mišljenje o zahtjevu za izdavanje rješenja o urbanističkoj saglasnosti za izgradnju mini hidroelektrane “Ustiprača”.

Planirano je da MHE “Ustiprača”, instalisane snage 10 megavata, bude napravljena na rijeci Prači u mjestu Dub ispod kamenoloma, gdje će biti vodozahvat i brana na području opštine Rogatica, a mašinsko postrojenje na ušću Prače u Drinu kod starog željezničkog mosta u opštini Novo Goražde

Od brane do mašinskih postrojenja postojat će transportni cjevovod, odnosno betonsko korito dimenzija 3×2,5 metara koje će se trasirati po staroj željezničkoj pruzi u dužini od 2.375 metara.

– Vlada RS dala je koncesiju na izgradnju MHE “Ustiprača” 2006. godine preduzeću “Hidro-invest” DOO Rogatica. Do sada je urađeno ispitivanje terena koje su radili stručnjaci Instituta za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu – rekao je načelnik opštinskog Odjeljenja za urbanizam Rato Rajak.

Direktor “Hidro-investa” Dragan Drobnjaković kaže da će izgradnja MHE na Prači trajati dvije i po godine od momenta dobijanja urbanističke saglasnosti i sve potrebne dokumentacije. Projekt izgradnje MHE “Ustiprača” koštat će oko 22 miliona maraka. 

 

 

Objekti u dvije opštine

Po zakonu, urbanističku saglasnost za objekte koji se grade na području dvije ili više opština daje Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS po prethodno pribavljenom mišljenju opštine. U ovom slučaju radi se o dvije opštine, Novom Goraždu i Rogatici.

Autor: M. ANDRIĆ

27.11.2009.

Avaz

 

 

Komentariši