Supružnici pobjegli iz Rogatice dok im žiranti otplaćuju kredite

 

Emir Pavica pet godina će za svoj rad u općini Rogatica primati kusur od plaće u iznosu od 40 KM, jer uz mjesečnu ratu vlastitog kredita na naplatu su stigle i rate osoba kojima je bio žirant. Kod mikrokreditnih organizacija „Sunrise“ i „Mikrofin“ mora otplatiti 11 000 KM.

– Sa Ibrom Ajanovićem sam odrastao u Rogatici. Imao sam to neko povjerenje i ni na kraj pameti mi nije bilo da će me prevariti, da će prodati kuću i pobjeći. Od februara plaćam kredite za njega i njegovu suprugu Almu, a da mi se nikada nije ni javio. U međuvremenu mi je došla još jedna administrativna zabrana od mikrokreditne organizacije „Žena ženi“, ali nemaju mi više odakle odbiti – kaže Emir, te dodaje kako je sa porodicom došao u bezizlaznu situaciju.

 

 

 

Grupa građana Rogatice obratila se našem listu nakon što su, kako tvrde, prevareni vjerujući na riječ onima kojima su htjeli pomoći, pa će posljedice tog čina osjećati godinama.

 

 

Bili prijatelji

 

Emir Pavica pet godina će za svoj rad u općini Rogatica primati kusur od plaće u iznosu od 40 KM, jer uz mjesečnu ratu vlastitog kredita na naplatu su stigle i rate osoba kojima je bio žirant. Kod mikrokreditnih organizacija „Sunrise“ i „Mikrofin“ mora otplatiti 11 000 KM.

– Sa Ibrom Ajanovićem sam odrastao u Rogatici. Imao sam to neko povjerenje i ni na kraj pameti mi nije bilo da će me prevariti, da će prodati kuću i pobjeći. Od februara plaćam kredite za njega i njegovu suprugu Almu, a da mi se nikada nije ni javio. U međuvremenu mi je došla još jedna administrativna zabrana od mikrokreditne organizacije „Žena ženi“,
ali nemaju mi više odakle odbiti – kaže Emir, te dodaje kako je sa porodicom došao u bezizlaznu situaciju.

Alma Ajanović radila je na održavanju higijene u zgradi općine, tako da su većina žiranata njene radne kolege. Momir Obradović otplatio je oko 1.000 KM, a Zoran Krsmanović otplaćuje dva kredita od 1.500, odnosno 1.200 KM.

– Imam svoja dva kredita, plus ova dva, tako da ne primam platu nikako. Neka joj je na čast. I ja imam troje djece koja moraju jesti kao i njena – kaže Krsmanović.

 

Privatna tužba

 

Informacije ogorčenih žiranata potvrdili su nam i službenici mikrokreditnih organizacija, navodeći da su prije nekoliko mjeseci Ajanović i prodali kuću i odselili se iz Rogatice. Katica Budimir, kreditna službenica „Mikrofina“, kaže kako je samo kod ove MKO Alma opterećena sa 4.000 KM, a njen suprug Ibro sa 5.000 KM.

– Godinu su plaćali, a kasnije ništa. Sada plaćaju žiranti, a Almu smo predali na sud – kaže Budimir te dodaje kako, osim opreza, žirantima preporučuje da sačuvajumjenicu koju će dobiti na kraju otplate kredita i da svoja sredstva zatraže privatnom tužbom od glavnih dužnika.

Iako smo u Rogatici obaviješ teni da su se Ajanovići preselili u okolinu Visokog, nismo ih uspjeli pronaći kako
bismo čuli i njihovu verziju jedne od sve učestalijih priča o kreditnim prevarama u ovom dijelu BiH.

Komentariši