Obilježavanje Nove 1431.h.g. u Rogatici

Subota je, 03. muharrem 1431.H., 19. decembar 2009. godine, snijeg u Sarajevu pada kao iz rukavice, dok u Rogatici do iza podne grije sunce. Poslije ikindije ispred džamije Kralj Fahd treba da krene autobus za Rogaticu, sa Rogatičanima i onima koji vole Rogaticu i našu lijepu Istočnu Bosnu.

 

 

 

 

OBILJEŽAVANJE NOVE 1431.H.G. U ROGATICI

 

Subota je, 03. muharrem 1431.H., 19. decembar 2009. godine, snijeg u Sarajevu pada kao iz rukavice, dok u Rogatici do iza podne grije sunce.

 

Poslije ikindije ispred džamije Kralj Fahd treba da krene autobus za Rogaticu, sa Rogatičanima i onima koji vole Rogaticu i našu lijepu Istočnu Bosnu.

 

Iz Žepe se više puta čujem sa braćom, a posebno sa Huseinom Živaljem, koji koordinira prijevoz autobusom.

 

U razgovoru ga čak navodim na to da odustanu od puta, jer mi javljaju da u Sarajevu pravi kolaps u saobraćaju.

 

Neka braća i sestre pred sami polazak odustaju od puta, dok oni najodlučniji i najhrabriji, njih dvadeset sjedaju u autobus i gotovo tri sata putuju do Rogatice, praćeni pravom zimskom mećavom.

 

 Mi koji smo iz Žepe i Sarajeva došli privatnim autima, sa našim dobrim rogatičkim domaćinima klanjamo akšam na vrijeme, te učimo Suru Ja-sin. 

 

Nakon što braća i sestre koji su stigli iz Sarajeva autobusom klanjaše akšam, odmah započesmo sa svečanim programom, koji su izveli Omer ef. Zulić, imam džemata Grbavica II i Hasan Jašarević, mujezin Begove džamije. Program je bio veoma sadržajan i poučan i skraćena je verzija svečanog programa Medžlisa IZ-e Sarajevo, koji je održan u džamiji na Čengić Vili, za Novu 1431.H. godinu.

 

Prisutnima, njih 39 su se na kraju programa obratili Madžid ef. Alihodžić i Nezim ef. Halilović, a dovu je proučio Omer ef. Kadrić.

 

Husein Živalj je poselamio prisutne i posebno se zahvalio Centrali SDA i parlamentarcima na čelu sa Nezahetom Akšamija, koji su obezbijedili autobuski prijevoz, džematu Čobanija na učešću u obezbjeđenju večere, Amiru Hadžiću, Fadilu ef. Lutviću i Ćamil ef. Karšiću.

 

Važno je napomenuti da je Husein Živalj takođe pokrenuo akciju prikupljanja sredstava za uvođenje grijanja u Šudžaudin džamiju u Rogatici, što je dobra prilika za sve nas da učestvujemo u ovom hajru. 

 

Nakon klanjanja jacije namaza i večere krenusmo put Sarajeva.

 

Bili smo presretni što smo ovaj sunčani, a potom snježni dan i noć podijelili sa našim vrijednim rogatičanima…

 

NHM

 

 

EZAN – Hadži Enver Kazić

 

 

 

Hadži Enes Hrusto iz Kaknja

 

Hadži Enes Hrusto, Heljic Elvedin i Benjamin Bajtarevic

 

 

 

 

Omer ef. Zulic i Hasn Jasarevic, izvodjaci programa

 

 

Husein Živalj, organizator prevoza mini autobusom

 

 

 

 

 

Komentariši