Stojanu Perkoviću 12 godina zatvora

Nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje, Sudsko vijeće osudilo je Stojana Perkovića na 12 godina zatvora zbog zločina počinjenih na području Rogatice. “Sud smatra da je izvedeno dovoljno dokaza da je optuženi počinio pojedinačne inkriminacije koje mu se stavljaju na teret, te da su one počinjene u sklopu širokog i sistematskog napada”, kazala je Mira Smajlović, predsjedavajuća Sudskog vijeća. Prije izricanja presude optuženi je rekao……

 

 

Stojanu Perkoviću 12 godina zatvora

 

24 decembar 2009 –  Nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje, Sudsko vijeće osudilo je Stojana Perkovića na 12 godina zatvora zbog zločina počinjenih na području Rogatice.

 

Perković je osuđen za učešće u širokom i sistematičnom napadu usmjerenom protiv civilnog nesrpskog stanovništva Rogatice, u okviru kojeg je sudjelovao u ubistvima, premlaćivanjima, progonu i prisilnim nestancima civila u selima Surovi, Mesići i Varošište.

Sudsko vijeće je također oglasilo Perkovića krivim za silovanje zaštićene svjedokinje X1 počinjeno tokom 1992. godine u selu Varošište.

“Sud smatra da je izvedeno dovoljno dokaza da je optuženi počinio pojedinačne inkriminacije koje mu se stavljaju na teret, te da su one počinjene u sklopu širokog i sistematskog napada”, kazala je Mira Smajlović, predsjedavajuća Sudskog vijeća.

Prije izricanja presude, Sudu se obratio i optuženi, koji je uputio izvinjenje svim žrtvama.

“Nikad nisam želio ovaj rat i živio sam s komšijama bez obzira na nacionalnost. Znam da se zlo dešavalo i dogodile su se ružne stvari koje nisam želio. Iskreno saosjećam s bolom i patnjom svih žrtava, jer sam i sâm to iskusio, te još jednom želim da izrazim iskreno kajanje svim žrtvama”, kazao je Perković.

Suđenje Perkoviću, nekadašnjem komandiru čete Vojske Republike Srpske (VRS) u mjestu Lađevine, počelo je u junu 2009., a sporazum kojim je optuženi priznao krivicu i koji je predviđao kaznu zatvora između 10 i 14 godina, potpisan je 17. decembra ove godine.

Sud BiH je optuženog oslobodio plaćanja troškova postupka, te mu je presudom produžen pritvor u kojem se nalazi od januara 2009. godine.

Kao olakšavajuće okolnosti prilikom izricanja presude Sud je prihvatio saradnju koju je optuženi ostvario s Tužilaštvom BiH, iskreno kajanje koje je uputio žrtvama, kao i to što je “invalid i starija osoba”.

Otežavajuće okolnosti, prema ocjeni Suda, predstavljaju veći broj žrtava i brojnost zločina za koje se Perković tereti.

U završnoj riječi, koju je iznijelo na ovom ročištu, Državno tužilaštvo je istaklo da je Perković, “kao nadređena osoba u VRS-u, voljno učestvovao u napadu”, ali i to da je saradnja koju je obećao potpisivanjem sporazuma “već pokazala rezultate”.

“Također, javno priznanje daje vid satisfakcije žrtvama i svjedocima, koji se pošteđuju retraumatizacija tokom svjedočenja”, kazala je tužiteljica Božidarka Dodik.

Perkovićeva Odbrana je istakla kako optuženi “nosi teško breme krivice”, te da je zbog toga potpisao sporazum s Tužilaštvom BiH.

“Čuli ste svjedoke koji su preživjeli tragediju zbog bola i gubitka najmilijih. Uvjeravam vas da je Perković to nosio najteže. Imali smo prilike vidjeti kako iz pretresa u pretres on tone”, rekao je Miodrag Stojanović, branilac optuženog.

Javnost je bila isključena s dijela ročišta na kojem je Odbrana govorila Sudskom vijeću o “imenima i pozicijama koje je Perković otkrio u saradnji s tužiocem”.

 

 

 

 

Komentariši