Premeinula Almina Herenda (rođ. Alajbegović – 28 god.)

 

Dvadesetosmogodišnja Almina Herenda (rođ. Alajbegović) iz Goražda inače naša Rogatička (sestra Nurije Alajbegovića) preminula je u Kliničkom centru u Sarajevu od posljedica nove gripe, iza Almine ostalo je troje djece.

 

 

Premeinula Almina Herenda (rođ. Alajbegović – 28 god.)

 

 

Dvadesetosmogodišnja Almina Herenda (rođ. Alajbegović) iz Goražda inače naša Rogatička (sestra Nurije Alajbegovića) preminula je u Kliničkom centru u Sarajevu od posljedica nove gripe, iza Almine ostalo je troje djece.

Šok u porodici

Ne postoje riječi kojima se može opisati bol koja je u porodici Herenda iz Zupčića kod Goražda ostala nakon smrti njihove Almine. U šoku su svi oni koji su saznali da je Almina, nekoliko dana nakon porođaja, umrla uprkos pokušajima sarajevskih ljekara da je vrate u život.
Samo osam dana ranije na svijet je donijela svoje treće dijete. S ocem Memsurom sami su ostali i desetogodišnja Aida i Hasan, koji ima tek dvanaest mjeseci.
U porodici šok i nevjerica. Umorni su od poziva rodbine i prijatelja i brige za mališane. Kažu da je Almina u Sarajevo upućena sa simptomima upale pluća, ali da na prva dva testiranja nije bila pozitivna na virus H1N1. I nakon dijagnosticiranja nove gripe, iako u visokom stadiju trudnoće, odlično se osjećala.
Do posljednjih nekoliko dana, kada je počela gubiti svijest. Njeno zdravstveno stanje se jako pogorš alo, tako da joj ni ljekari nisu mogli pomoći.

Muk u Goraždu i Zupčićima!

Smrt mlade Goraždanke Almine Herende danima će biti tema ovdašnje javnosti. Njeno tijelo jučer (24.12) je transportovano iz Sarajeva, dženaza će biti obavljena danas (25.12)  u podne pred Sinan-begovom džamijom u Goraždu, a ukop na mezarju u Zupčićima, mjestu u predgrađu Goražda u kojem je jučer vladao muk.
Saopćenje Klinike za infektivne bolesti KCUS-a da je mlada žena, majka troje djece, nekoliko dana nakon porođaja izgubila bitku s virusom H1N1 u ovom gradu je dočekana s jednim jedinim komentarom – tragedija. Alminin suprug Memsur ni jučer nije imao snage za razgovor s novinarima.
Jednu nesreću doživio je u ratu, kada je ranjen u obje noge i ostao osamdesetpostotni ratni vojni invalid, a ova posljednja dovela ga je na rub očaja.

Djecu ne želimo dati u ustanove

– Djecu ne želimo dati u ustanove i jedina solucija, da bi djeca ostala na okupu, smo mi, njegova sestra Memsura i ja. Memsur ostaje staratelj, a mi hoćemo i želimo da pomognemo do kad god bude potrebno, iako smo i sami u teškoj situaciji – kaže Memsurov zet Esad Aganović, nezaposleni profesor tjelesnog odgoja.
Najstarije Alminino dijete iz prvog braka odranije živi sa nanom, a Memsurovo dijete iz prvog braka sa majkom u Tarčinu, dok će njihova zajednička djeca Hasan i nedavno rođeni Demir do daljnjeg živjeti kod tetka i tetke u naselju Obarak u Goraždu, u kući u kojoj ni jučer telefoni nisu prestajali zvoniti. Esad kaže da su se javili ljudi koji žele pomoći.
Ipak, sudbina mališana iz porodice Herenda ne smije zavisiti od humanitarne pomoći njihovih sugrađana nego se mora trajno riješiti.

Umrla nakon porođaja

Almina Herenda umrla je samo osam dana nakon što je na svijet donijela zdravog dječaka, koji danas u bolnici u Sarajevu dočekuje svoj deseti dan. U porodici saznajemo da će nositi ime Demir, po želji njegove majke koju je prenijela medicinskom osoblju.

Komentariši