Ekshumacija Vragolovi – septembar / novembar 1998

Uredništvo stranice je dobilo veoma značajan a u isto vrijeme i potresan materijal ekshumacija u Rogatici provedenih 1-4 septembra, 15 septembra, 4-8 oktobra i 4-11 novembra 1998 godine. Materijal smo dobili pod šifrom ”svjedok X” Materijal je u tekstu i potresnim fotografijama. Ovo je na neki način ekskluzivan materijal za koji smatramo da do sada nije objavljivan. Prošlo je 12 godina od ovog događaja i razmišljali smo da li da ovo objavljujemo. Ipak je odlučilo mišljenje da se izađe u javnost sa ovim materijalom, potresnim pričama i fotografijama… Gledaj, čitaj, pamti, ne zaboravi…..

 

 

Rogatica ekshumacije
 (1-4 septembar; 15 septembar 1998)

 

Državna komisija za nestale osobe ekshumirala je 37 tijela (skeleta) na 10 lokacija na području opštine Rogatici u vremenu između 1 – 4 septembra 1998. godine i 15 septembra 1998.godine
Ekshumacija je bila u selima Vragolovi, Kramer Selo, Kozadre, Gornje Kukavice, Čadovina, Šlijvno, Kopljeviči, Pasič Kula, Rakitnica i Mesići.

 
Većina grobnica je sadržavala jednu ili dvije osobe, jedana je sadržavala tri, jedna je sadržavala četiri, a jedan masovna grobnica sadržavala je sedam ubijenih osoba.

Obdukcija i pregledi su provedeni u mrtvačnici u Visokom. Dr. Hamza Žujo, forenzički patolog, predvodio je obdukciju. Većina njih (rahmetlija) su bili srednje dobi, između 30-50 godina starosti, dok su četiri imali više od 60 godina. Uzrok smrti kod većine je puščana rana na glavi ili na drugom dijelu tijela.

Ekshumaciji su prisustvovali:

Bešić Sead krimi tehničar, Sarajevo; Kemal Draganović član, Državna komisija za nestale osobe; Saudin Hrnjić Asistent obdukcije; Klonowski Eva forenzički antropolog;  Koso Sejid član, Državna komisija za nestale osobe; Nikšić Muhidin Kantonalni sud Sarajevo sudija; Amor Mašović predsjednik Državne komisije za nestale osobe; Mujkić Muhamed krimi tehničar – arhiva, Sarajevo; Musić Adnan asistent Obdukcije; Sarajlić Nermin forenzički patolog student, Sarajevo; Tarić Ermin krimi tehničar, Sarajevo; Dr. Žujo Hamza forenzički patolog; Radnici iz Visokog Gradskog groblja; Komisija za nestale RS  Škrba Slobadan; Liječnici za ljudska prava – Connor Melissa Forensic Monitor i Kuret Željko prevodilac; Ured visokog predstavnika – Zofal Werner ekshumacija Officer i Beso Abdel prevodilac;  Predstavnici Međunarodnih operativnnih policijskih snaga (IPTF) i Stabilizacijskih snaga (SFOR).

Ekshumacija VRAGOLOVI

Vragolovi su područje sjevero-zapadno od Rogatice na oko 750 m nadmorske visine. To je naziv za područje od oko dva kvadratna kilometra.

Tijelo 1

 

Grob se nalazi na području iza velike ruševne kuće. Ta kuća je udaljena od prve susjedne kuće nekih stotinjak metara. Ovdje je grob žene, a tijelo je pronađeno i pokopan od strane rodbine svjedoka.

To je bio grob koji je sadržavao jednu osobu pokopanu oko 30 cm ispod površine zemlje. Osoba je nosila žensku odjeću i vjenčani prsten. Svjedok je rekao da bi osoba trebala imati i naušnice, ali one nisu pronađene.
Ekshumirana žena je starosti preko 60 godina. Ona je bila odjevena u crveno ručni izrađen džemper, crni grudnjak, multi-boje pantalone i imala je pidžamu ispod.
Žena je imala ogrlicu i prsten, a isti su prepoznati od strane familije. Na skeletnim ostacima lobanje vidljiv teški lom, vjerojatno od puščane rane.

Tijelo 2-4

 

Svjedok je saopštio da grobnica sadrži tri žene – njegova supruga i dvije kćeri. Oni su ubijeni 19. septembra 1992. Svjedok je bio vezan za stablo. On je timu za ekshumacije pokazao i mjesto gdje je njegova kći silovana, dok je on bio vezan za obližnje stablo.
Preko ove masovne grobnice su bili nabacani crijep, drvo i staklo. Jama je prečnika 2 sa 3 m, a posmrtni ostaci su bili na dubini od 60 cm. Tu je pronađena deka nad posmrtnim ostacima te plastika ispod posmrtnih ostataka.
Ono što je karakteristično za ovu grobnicu je da su sva tri tijela bila nekompletna.
Jedno tijelo (skelet) je definitivno starije i to je vjerojatno supruga svjedoka. Prema riječima svjedoka (oca ubijenih), kćeri su bile u dobi od 30 i 33 u vrijeme pogibije.

Komentariši